Igiena dentara

Au fost facute comparatii prin studii intre periutele electrice si cele manuale pentru a determina capacitatea fiecarui tip de a indeparta placa bacteriana si de a preveni formarea tartrului.

Concluzia a fost ca ambele periute sunt eficiente daca se folosesc corect. In cazul copiilor, insusirea unei tehnici de periaj corecte cu periuta clasica este destul de dificila, in consecinta, in cazul copiilor este mai folositoare cea electrica.

Pasta de dinti
Din punct de vedere stomatologic, pasta de dinti pentru copii trebuie sa contina fluor, dar important este si gustul placut si recipientul atragator. Nici culoarea pastei nu e de ignorat.

Guma de mestecat
Tot in cadrul metodelor de igenizare a cavitatii bucale se incadreaza si folosirea gumei de mestecat.

Prin mestecarea acesteia se stimuleaza secretia salivara si astfel se amplifica actiunea de spalare a salivei. Exista gume de mestecat pentru copii care au rolul de a neutraliza ph-ul salivar specific, aparut dupa mese. Totusi, guma nu este indicata la varste foarte mici.

Ata dentara
Este indicat sa fie folosita si in cazul copiilor, aceasta curatand suprafetele interdentare si impiedicand acumularea resturilor alimentare. Este recomandat sa se foloseasca in fiecare seara, inainte de culcare, dupa periajul dentar.

Pentru folosirea atei dentare copilul trebuie sa fie ajutat de parinte, acesta folosind miscari rotative cu ata dentara in spatiul interdentar. Cel mai frecvent, ata dentara este imbibata in solutii antiseptice, astfel eficienta fiind sporita.

Suplimentarea cu fluor
Aceasta trebuie sa inceapa chiar din timpul sarcinii. Fluorul are un rol important in procesul de aparitie a dintilor, intareste smaltul lor, ajuta la formarea coroanei dentare si favorizeaza remineralizarea smaltului.

Din luna a patra de sarcina poti incepe sa iei o tableta de fluor de 1 mg/zi. La doua saptamani dupa nastere, da-i copilului o tableta de 0,25 mg/zi dizolvata in apa.

In loc de concluzie
Igiena orala a copilului este foarte importanta in dezvoltarea sa ulterioara, din acest motiv fiind necesara introducerea in educatia copilului cat mai devreme a acestor metode.

Personalizarea metodelor de igienizare se face de catre medicul dentist, odata cu eruptia primilor dinti.

Tot in cabinetul stomatologic se verifica eficienta periajului dentar – aceasta metoda de verificare este necesara pentru corectarea tehnicilor de igienizare.

Text: consultant Octav Pasarin, medic dentist, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate