Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2018 – Cum se calculeaza (Exemplu)

Índemnizatia pentru cresterea copilului este un drept financiar ce se poate acorda oricaruia dintre cei doi parinti, pe o perioada de 2 sau trei ani, in functie de situatie.

Astfel, oricare dintre cei doi parinti poate beneficia de un concediu de 2 ani (3 ani in cazul copiilor cu handicap) si de indemnizatia pentru cresterea copilului, in cuantumul a 85% din media artimetica obtinuta din veniturile nete din ultimele 12 luni.

La stabilirea sumei de care parintele beneficiaza, se poate tine cont de venituri din: salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura, piscicultura, sau, dupa caz, de perioade precum somajul, concediul medical, pensia de invaliditate sau un alt concediu de crestere a copilului.

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului

Indemnizatia pe care mama sau tatal o va primi reprezinta 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni, inainte de data de nastere a copilului.

Indemnizatia pentru crestere a copilului nu poate fi mai mica de 1250 lei (suma valabila incepand din 1 ianuarie 2018), insa nici mai mare de 8500 lei.

Exemplu de calcul al indemnizatiei de crestere a copilului:

Indemnizatia pentru cresterea copilului in 2018 - Cum se calculeaza

Asadar, formula de calcul pentru stabilirea indemnizatiei de care un parinte poate beneficia, presupune adunarea ultimelor 12 luni, anterioare lunii de nastere a copilului, impartirea sumei obtinute la 12; Ulterior, inmulteste suma medie obtinuta cu 85 (procentul din suma) si imparte rezultatul la 100 (la suta – %).
Suma pe care o obtii in urma calcului reprezinta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului.

E important de mentionat ca la stabilirea indemnizatiei se ia in calcul si valoarea bonurilor de masa primite, in eventualitatea in care veniturile sunt obtinute din salarii.

In eventualitatea intoarcerii cu 60 de zile mai devreme decat termenul obisnuit in campul muncii, parintele beneficiar de indemnizatie de crestere a copilului beneficiaza si de un supliment de insertie.

Sursa: avocatnet.ro

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie