Indemnizația pentru creșterea copilului se plafonează

Indemnziația de creștere a copilului, pe care o primesc părinții în primul, respectiv primii doi ani după nașterea copilului, urmează să se plafoneze în următoarea perioadă.

Guvernul intenționează să plafoneze indemnizația de creștere a copilului, având ca argument eficientizarea resurselor bugetare alocate pentru prestaţii sociale. Suma la care ar putea fi plafonată idemnizația pentru creșterea copilului ar putea fi cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

„În vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestaţii sociale ar fi oportună plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar şi introducerea cardului social de beneficii”, se precizează în document.

În momentul de față dintre cele 157.773 de indemnizaţii, 97% sunt sub 5.000 de lei, 3.500 de indemnizaţii sunt între 5.001 şi 10.000 de lei, iar 623 de indemnizaţii depăşesc 10.000 de lei.

Cea mai mare indemnizație de creștere a copilului din România este de 159.ooo de lei lunar

Cea mai mare indemnizație primită de un părinte în România se înregistrează în București. Este vorba de suma de 159.348 lei, iar ea aparține unui avocat.

Pe locul doi se află o persoană din Constanța, care are venituri din salariu și drepturi de proprietate intelectuală. Valoarea indemnizației de creștere a copiului în valoare de 141.679 lei.

Propunerea prin care indemnizația de creștere a copilului se plafonează apare în Programul de convergență 2017-2020, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe și care a fost adoptat în ultima ședință a Executivului.

Citește și: Indemnizație cuprinsă între 600 și 1000 de lei pentru mamele cu mai mulți copii

Indemnizația de creștere a copilului fără plafon nu a durat nici măcar un an

Plafonul maxim de 3400 de lei a fost eliminat anul trecut, în luna iulie, când mamele cu venituri mai mari au primit 85% din venitul realizat în ultimele 12 luni din ultimii doi ani.  Indemnizația minimă a fost mărită la de 1062 de lei.

De asemenea, mamele sau tații care au optat pentru doi ani de concediu (sau trei în cazul copilului cu handicap) pot pe toată perioada aleasă 85% din veniturile realizate, nu va mai exista limita de 1200 în cazul celor care optează pentru doi ani și nici limita de 3400, indiferent de opțiunea părintelui.

Deocamdată, plafonarea indemnizației de creștere a copilului este în stadiul de proiect, nu s-a luat încă o măsură definitivă în ceea ce privește valoarea la care ar putea fi plafonată.

Citește și: UPDATE | S-a adoptat actul normativ potrivit căruia tații vor beneficia de concediu paternal prelungit


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton