Infectiile respiratorii

Bebelusul poate prezenta semne de insuficienta respiratorie, din cauza secretiilor nazale abundente – dezobstructia corecta cu ajutorul pompitei speciale si a serului fiziologic se impune – si refuza sa manance.

Poate aparea si secretie purulenta in conductul auditiv, insotita, de obicei, de scaderea febrei. Vindecarea completa survine, in majoritatea infectiilor acute respiratorii, dupa doua saptamani.

Restabilirea morfofunctionala a sistemului respirator se realizeaza insa de-abia intr-o luna de la debutul bolii, perioada in care copilul este mai vulnerabil si receptiv la suprainfectii.

Cum le poti recunoaste:

Afectiune Simptome Tratament
IACRS Febra; durere in gat
Secretii nazale abundente, nas infundat
Simptomatic (pentru fiecare simptom in parte) si, la nevoie, antibiotic recomandat de medic
laringita Disfonie (raguseala), tuse latratoare,
Greutate in respiratie si/sau febra
Antibiotic, antialergic Consult ORL, pentru administrare de cortizon injectabil
traheita, traheo-bronsita Secretii nazale abundente; tuse productiva frecventa, chinuitoare
Varsaturi dupa accesele de tuse
Obligatoriu, se administreaza antibiotice stabilite de medic, mucolitice si expectorante, medicatie antialergica si, la nevoie, bronhodilatatoare
pneumonii Febra mare, secretii nazale abundente, tuse productiva, frecventa Antibiotice, antitermice, antialergice si expectorante, bronhodilatatoare

Prevenire
In primul rand, trebuie sa eviti locurile aglomerate, sa nu ai contact direct cu bolnavi. Prin tratamente de imunologie nespecifica, administrarea vitaminei C si a produselor naturiste si, odata cu cresterea in varsta, exista si o imunoprofilaxie specifica, impotriva unui anumit tip de microb.

A aparut si la noi vaccinarea impotriva infectiei pneumococice (se face pana la cinci ani). Exista vaccin contra virusului sincitial respirator, acea componenta HIB care este continuta in vaccinuri. S-a demonstrat ca acest virus are legatura directa cu bronsiolita.

Administrarea de vaccinuri orale, care se recomanda la o grupa varsta de mai mare. Acestea sunt concentrate antigenice (partea virulenta din microb), de sase pana la noua microbi mai frecvent intalniti in colectivitate – cateva tipuri de stafilococ, streptococ, pneumococ.

Ce nu v-am spus
Laringita apare, de regula, in afebrilitate, nocturn, cu tuse spastica latratoare. Poate constitui urgenta medicala – nu ezitati sa mergeti noaptea la camera de garda ORL!

Traheobronsitele si pneumoniile presupun o stare generala alterata, febra in platou, 39°C, tuse chinuitoare, care initial este seaca, dupa care poate deveni productiva. Obligatoriu, se trateaza cu antibiotic, intre trei si sapte zile.

Pentru diagnostic, in afara de consultul medical, poate fi necesara si efectuarea unei radiografii pulmonare. Bronsiolita – afectarea bronsiolelor terminale – este specifica sugarului si copilului mic (0-2 ani). Copilul are foarte multe secretii, nu poate manca, haraie'.

Text: dr. Amelia Dan; Foto: Monika Adamczyk/Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate