Jocuri de vacanta in familie

„Mai avem mult?' Daca replica asta iti suna cunoscut, ai vazut Shrek sau esti pe drum si copiii se plictisesc ingrozitor…

De-a lungul timpului, calatorind cu copiii ca insotitor de grup sau cu fiul si nepotii mei, am adunat o multime de jocuri „de calatorie, „de mare si „de munte, care mi-au salvat de fiecare data sanatatea psihica, si pe care m-am gandit sa vi le impartasesc si voua.

Unele presupun si o oarecare recuzita (o voi mentiona langa joculetul propus), insa majoritatea nu necesita decat bunavointa. Aha, sa nu uit: trebuie sa joci si tu!

Jocuri „de drum Daca, ajunsi la destinatia de vacanta, ne mai descurcam cu ofertele locale de distractie, in masina sau in tren putem sa patim lucruri foarte interesante cand copiii se plictisesc, lucruri demne de o comedie cu dezastre…

0 – 2 ani
Desene animate – cu jucarii – personaje din desene sau carti/reviste cu personaje din desenele preferate ale copilului; incepem sa improvizam un „teatru, personajele alearga, se bucura (il pui pe copil sa „arate cum se bucura), plang, se cearta (copilul trebuind de fiecare data sa arate cum…)

Cucu-bau – o papusica sau o jucarie de plus pleaca la plimbare cu masina… Si incepi o povestioara scurta, in care jucaria se ascunde si apare din cele mai diferite locuri in masina, facand cucu-bau.

Jocul-cantec al degetelor – degetul mare merge la plimbare, mijlociul duce pardesiul… pe degetele tale sau ale lui fiind desenati ochi, nas, gura.

Teatru de papusi – cu marionete pentru degete (din comert, sau facute de tine din degete de manusa), joaca povesti stiute sau nu de copil.

Unde este? – nasul, ochii, gura, parul meu, al tau, al papusii (o buna ocazie de a invata partile corpului sau adverbele de loc (sus, jos, stanga, dreapta).

Ghici ce am ascuns? – infasoara jucarii si bunatati de mancat in hartie moale, intr-o cutie mai mare, si pune copilul sa ghiceasca ce e, si sa desfaca pe rand.

Peste 2 ani
Masina rosie, masina albastra – fiecare calator alege o culoare – dintre culorile principale pe care un copil de doi ani ar trebui sa le recunoasca – rosu, albastru, verde, galben, alb, negru… Imediat ce fiecare vede o masina de culoarea alocata lui, va primi o bulina in tabelul pe care il tine copilotul (soferul nu joaca). Cine are cele mai multe buline primeste o surpriza la prima oprire!

Lista animalelor – scriem pe o lista inainte de a porni, cam ce animale (reale sau desenate pe ceva) credem ca vom vedea – caine, pisica, oaie, vaca, porumbel, barza, cioara etc., si pe masura ce le vedem, le taiem de pe lista; daca apar si altele, le trecem pe parcurs.

Rimele – fiecare spune un cuvant, pe rand, si apoi ceilalti cauta cat mai multe rime la el (de exemplu mare – sare-tare etc.); cine se blocheaza, da alt cuvant de rimat.

Peste 5 ani
Fazan si alte derivate – cunoastem vechiul Fazan, in care spunem pe rand cuvinte care incep cu sunetul cu care se sfarseste cuvantul spus de partener. O varianta mai atractiva ar fi sa spunem un cuvant care are legatura in vreun fel cu cel de dinainte (exemplu: caine, eu spun animal, apoi se spune pisica – lapte, si tot asa pana cind cineva se blocheaza); varianta aceasta a jocului este exceptionala pentru dezvoltarea gandirii „laterale.

Spanzuratoarea – cu cuvinte simple, scurte
Ghici ce am vazut? – fiecare, pe rand, va observa ceva pe strada si va da indicii despre ce a vazut, pe masura ce este intrebat: Am vazut ceva maro… Este animal? Nu… Este vehicul?… Da… Este mare?, etc.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii