Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău?

Fără categorie

Copiii învață prin joc, iar jucăriile îi ajută să descopere mediul înconjurător într-un mod distractiv și educativ în același timp.

Există multe beneficii pe care jucăriile le au asupra dezvoltării celor mici, de la construirea stimei de sine, la stimularea curiozității și socializării. Din postura de părinți avem o responsabilitate destul de mare – să alegem acele jucării care contribuie la dezvoltarea copilului din toate punctele de vedere. Ca să putem face asta, trebuie să cunoaștem lucrurile elementare legate de evoluția copilului din primii ani de viață. 

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce o anumită jucărie este potrivită pentru un copil de 3 ani, dar nu și pentru unul de un an, răspunsul este destul de simplu: cel de un an nu are abilitățile unui copil de 3 ani, iar o jucărie sigură pentru un copil de o vârstă mai mare poate reprezenta un adevărat pericol pentru un bebeluș. Așa că, iată la ce trebuie să fii atent în momentul în care alegi o jucărie pentru copilul tău!

  1. Vârsta – Este această jucărie potrivită pentru copilul meu?

Producătorii precizează vârsta recomandată pentru orice jucărie cu un anumit scop. O jucărie potrivită pentru bebeluși nu va prezenta niciun interes pentru un copil de 4-5 ani, la fel cum o jucărie pentru un școlar nu va putea fi descifrată de un copil de 1-2 ani. Acordă-ți timpul necesar pentru a citi eticheta jucăriilor pentru că de cele mai multe ori, acolo vei găsi nu doar vârsta recomandată, ci și abilitățile pe care jocul respectiv le dezvoltă (motricitate, limbaj, creativitate, logică, etc.).

  1. Siguranța – Este această jucărie sigură pentru copilul meu?

Siguranța poate fi văzută din mai multe puncte de vedere atunci când vine vorba de jucăriile copiilor. Spre exemplu, dacă vrei să cumperi o jucărie de exterior pentru un copil (un tobogan sau un leagăn), trebuie să iei în considerare pentru ce inaltime si greutate copii se recomandă pentru a evita accidentele neplăcute. În cazul bebelușilor, siguranța se referă la evitarea jucăriilor ce conțin piese mici ce ar putea fi ușor înghițite de cei mici, la jucăriile cu colțuri ascuțite sau margini tăioase sau la cele vopsite cu substanțe toxice. Bebelușii mai au tendința și de a băga în gură toate jucăriile, deci ar fi bine să studiezi și materialul din care acestea sunt realizate (alege materiale non-toxice, cât mai naturale) – poți opta în acest sens pentru jucarii handmade.

  1. Funcția jucăriei – Este această jucărie necesară copilului meu?

O jucărie de dentiție nu va fi necesară unui copil de 3 ani, la fel cum o jucărie ce dezvoltă gândirea logică nu va fi atractivă pentru un bebeluș. Jucăriile muzicale calmează bebelușii, centrele de activități țin ocupați copii, jucăriile de exterior le consumă energia, etc. Nu cumpăra o jucărie doar pentru a ocupa locul din camera copilului, ci întreabă-te dacă ea este utilă și dacă are un aport în dezvoltarea sa.

Dacă ții cont de aceste recomandări, vei vedea că nu vei mai petrece atât de mult timp în fața rafturilor cu jucării – alegerea va fi mult mai ușoară pentru că acum știi exact la ce trebuie să fii atent.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din