Laptele – de la mama sau din cutie?

Special conceput pentru el, servit la temperatura potrivita si, nu in ultimul rand, de consumat la discretie, laptele matern este cel mai bun aliment pe care natura si tu l-ati fi putut gati.

Fiecare mama are formula cea mai potrivita de lapte pentru copilul ei. Si, cu fiecare picatura de lapte matern, bebelusul este protejat de microbi si microorganisme, este hranit si se bucura din plin de dragostea pe care o primeste la „pachet.

Iata ce contine laptele tau:
– Acizii grasi sunt esentiali pentru dezvoltarea celulelor nervoase si ajuta la „constructia peretilor celulelor.
– Lactoza, zaharul din laptele matern, este mai concentrata la inceput, pentru a-i oferi bebelusului energia de care are nevoie ca sa poata suge in continuare.
– Proteinele sunt prezente in proportia ideala, calculata de organism pentru nevoile sugarului. Prematurii au nevoie de mai multe proteine.
– Minerale, vitamine, enzime si hormoni – prezente in proportii variabile, in functie de alimentatia mamei.

San sau biberon?
Aceasta este o decizie care trebuie cantarita bine. Studiile demonstreaza ca laptele matern este mai hranitor decat formulele (cel putin in primele patru luni) si ca bebelusii hraniti natural au o mai buna imunitate (mai putine alergii sau infectii ale urechii) si, per ansamblu, o stare mai buna de sanatate.

Exista cercetari care demonstreaza legatura dintre alaptare si coeficientul de inteligenta al copiilor. Lasand la o parte consideratiile medicale, psihologii insista asupra legaturii speciale mama-sugar. De-a lungul timpului, in privinta alaptatului, au existat opinii contradictorii. In anii 70, statisticile aratau ca, la nivel mondial, doar 24% dintre femei isi hraneau natural bebelusii. Campaniile privind importanta alaptarii au ridicat procentul la peste 64% in 1998. Dar tot statisticile arata ca mai putin de 30% dintre femei continua sa alapteze copilul dupa ce acesta a implinit sase luni.

Cei mai multi dintre pediatri recomanda ca mama sa continue sa alapteze si dupa patru-cinci luni, cand se incepe diversificarea alimentatiei, dar atrag atentia asupra faptului ca laptele matern isi pierde din proprietati pe masura ce copilul creste. Alaptat exclusiv cu lapte matern dupa ce a implinit sase-sapte luni, un copil nu va primi toate substantele hranitoare de care are nevoie.

Cate mese pe zi?
Cei mai multi dintre nou-nascuti mananca sase-sapte mese pe zi. Intre sustinatorii meselor la cerere si cei ai programului fix exista discutii aprinse. Medicii recomanda, in general, o diferenta de trei ore intre doua mese consecutive. Acesta este intervalul la care se instaleaza secretia lactata si timpul necesar pentru golirea continutului gastric.

Bebelusii hraniti cu biberonul vor simti senzatia de foame mai devreme. Oricum l-ati hrani, masa nu trebuie sa dureze mai mult de 40-45 de minute (in care este inclus timpul necesar pentru eructat). O varianta de luat in calcul este ca altcineva sa-i dea, cu biberonul, lapte matern, muls si tinut la frigider (dar nu mai mult de 12 ore). Atentie! Toate biberoanele se sterilizeaza (fie cu ajutorul aparatelor speciale, fie prin fierbere) cat timp copilul le foloseste.

De cate feluri
– Colostrul se secreta din ziua a 2-a pana in ziua a 5-a si are nu numai un rol de hranire, ci si de medicament. Contine antioxidanti, vitaminele E si C, betacaroten, multe proteine si imunoglobuline.
– Laptele de tranzitie – din ziua a 5-a pana in ziua a 10-a e alb, mai bogat in grasimi, lactoza si carbohidrati. Are mai putine proteine si imunoglobuline decat colostrul.
– Laptele „matur – din a 10-a, 15-a zi, are o culoare usor albastrie, contine mai multa apa, e mai complet si perfect adaptat nevoilor bebelusului tau.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie