Laptele – de la mama sau din cutie?

Exista situatii, considerate cazuri patologice, in care mama alapteaza copilul pana la varste scolare.

Alimentatie mixta
Dupa primele trei luni, cele mai multe dintre mame aleg sa combine san si biberon. Fie pentru ca atunci sunt nevoite sa se intoarca la birou, fie pentru ca necesitatile bebelusului cresc si laptele matern nu mai este suficient. In alte cazuri, mama este prea anxioasa sau exista afectiuni medicale care fac imposibila (sau nerecomandata) hranirea naturala.

Nu mai vorbim de copiii care sufera de o intoleranta la lactoza si pentru care, cea mai buna varianta este formula. In cazul in care nu-ti poti alapta copilul, nu trebuie sa te simti vinovata. Formulele de lapte praf reproduc fidel compozitia „originalului si contin toate substantele necesare nou-nascutilor. In plus, biberonul are avantajul ca le permite si taticilor sa hraneasca bebelusul.

Daca esti prima data mama, sa alaptezi poate fi o experienta epuizanta. Cateva indicii iti vor fi de folos:
1. Pozitia e importanta. Tu trebuie sa stai confortabil, iar bebelusul trebuie sa fie orientat cu tot corpul spre tine, nu numai cu fata. Poti folosi cateva perne ca suport, dar ai grija sa nu-l incurce la supt.
2. Gura sugarului trebuie sa cuprinda intreaga areola, nu numai sfarcul. Altfel, bebelusul nu primeste suficient lapte, iar mama poate avea probleme, din cauza mameloanelor crapate si iritate.

3. Alterneaza sanii. Lasa-l la o masa 15 minute la un san, asaza-l pe burtica, sa eructeze, si abia apoi pune-l la celalalt san timp de inca 10 minute. La masa urmatoare, alterneaza sanii.
4. Eructarea (ragaitul) este foarte importanta. Il ajuta sa scape de gaze. Nou-nascutul trebuie pus pe burta pe plan tare, copilul care are cateva luni poate fi tinut in brate si batut pe spate.

Experienta de vedeta
Dana Razboiu  a fost imagine si purtator de cuvant pentru o campanie sociala privind importanta alaptarii. „Cred cu toata convingerea ca alaptarea cat mai indelungata a bebelusului are numeroase beneficii. Nu ma refer numai de cele legate de dezvoltarea fizica armonioasa a copilului, ci si la legatura care se creeaza intre mama si nou-nascut. Eu, cel putin, eram total indragostita de copilul meu, pe care l-am alaptat pana la zece luni – si as fi continuat sa o fac, daca nu m-ar fi impiedicat probleme de sanatate. Altfel, nu stiu cand as fi renuntat, pentru ca se creeaza o obisnuinta minunata.

Consultant: dr. Amelia Dan; Foto: Arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie