Drama unei femei al cărei copil suferă de Sindromul Pica. „Fiecare zi e o luptă! Sunt epuizată!”

O femeie din Marea Britanie a vorbit deschis despre condiția rară a fiicei sale, sindromul Pica, care o face să mănânce în mod frecvent tencuiala pereților, hârtie, carton sau alte articole cu potențial periculos pentru sănătatea ei.

Jordanna Tait, în vârstă de 25 de ani, din Bradford, West Yorkshire, trebuie să-și monitorizeze constant fiica de doi ani, Dolly, pentru a o opri să mănânce obiecte necomestibile. Jordanna a fost forțată să renunțe la slujba ei de manager de vânzări pentru a rămâne acasă și să-și monitorizeze fiica, pentru a se asigura că nu încearcă să mănânce nimic de prin casă care ar putea fi periculos.

Sunt epuizată. Nu mai sunt Jordanna, sunt doar o mamă. Ca mamă este atât de înfricoșător, trebuie să o privesc tot timpul. O iubesc, este uimitoare, dar nu am niciun sprijin. A trebuit să scăpăm de tot. Nu știu ce se va întâmpla în continuare. – a explicat femeia, pentru uk.style.yahoo.com.

Dolly a prezentat primele simptome ale afecțiunii când avea aproximativ 12 luni și Tait a observat că au fost mușcate bucăți din cutiile de carton din dormitorul ei. Femeia a găsit chiar bucăți din cărțile de citit ale lui Dolly și butoane de la telecomandă în scutec, în materiile fecale.

Dolly, fetița cu sindromul Pica

Apoi a văzut că Dolly începuse să-și mănânce cadrul de pat, dar și alte mobilier din lemn din jurul casei.

Se știu atât de puține despre această afecțiune, încât NHS (Sistemul Național de Sănătate) nu oferă un tratament specific pentru ea.

Și când Jordanna a mers pentru prima dată la medicul ei de familie, a fost întrebată dacă îi dădea lui Dolly suficiente gustări. Cu toate acestea, copilul trebuie acum să fie supus unor teste de sânge regulate din cauza pericolelor otrăvirii cu plumb din vopseaua pereților casei ei pe care o mănâncă.

Povestea emoționantă a unei mame de gemeni care a renunțat la unul dintre copii din cauza problemelor financiare

Un medic pediatru a spus că Dolly se află în spectrul autismului, însă așteptăm un diagnostic oficial. Primesc ajutor pentru autismul ei. Dar nu există ajutor pentru Pica. Este atât de îngrozitor. Chiar nu știu ce să fac.

Fiecare zi este o luptă! Dolly are nevoie de supraveghere constantă în orice moment. Trebuie să fim cu ochii pe ea. Este un mod foarte greu de a trăi. Eu mă confrunt cu anxietatea de când am aflat de această problemă. Dacă încerc să-i citesc o carte, trebuie să îi distrag atenția ca să nu o mestece. – a mai explicat mama fetei.

Tait spune că ajutorul nu este disponibil pentru părinți ca ea și speră că într-o zi își va înființa propria organizație pentru a oferi asistență.

A trebuit să lupt pentru tot, este unul dintre motivele pentru care a trebuit să renunț la muncă ca să o pot ajuta. Nu am vrut să treacă prin școală fără ajutor. Aș vrea să înființez o organizație de caritate sau ceva într-o zi care să umple acel gol. Dacă pot ajuta doar o persoană, voi fi fericită.

Ce este Sindromul Pica?

PIica reprezintă o tulburare calitativă a instinctului alimentar în care o persoană ingerează substanţe necomestibile (pământ, cretă, haine, hârtie etc.).

Se întâlneşte în special la copii, rar la unele femei doar în perioada de graviditate, în formele avansate de demenţă (persoana nu mai face distincţia între comestibil şi necomestibil) şi în retardul mental profund, notează publicațiile de specialitate.

Afecțiunea s-ar manifesta din cauza deficienței de minerale, în special a celei de fier și zinc. Psihiatrii spun că Pica apare la persoanele cu o dezvoltare psihică redusă, manifestându-se în cazul a 60% dintre autiști. Experții în sănătate spun că 20% dintre copii suferă de Pica într-o anumită etapă a vieții, însă cei mai mulți o depășesc. La persoanele afectate, Pica este asociată cu dificultatea de a învăța și cu leziunile cerebrale grave.

Foto – 123rf.com / Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri