Mamele ce lucreaza ca PFI si PFA, afectate de modificarile codului fiscal

Dupa ce a iesit la iveala ca proaspetele si viitoarele mamici angajate vor avea de suferit in urma modificarilor codului fiscal, si pentru mamele cu profesii liberale sau inregistrate ca PFI s-au schimbat conditiile de acordare a indemnizatiei aferente concediului de risc maternal, potrivit Digi24.

Desi au platit contributiile, nu vor primi concediu medical platit

Unele mame care presteaza activitati liberale sau au calitatea de PFI au platit contributiile impuse conform vechiului cod fiscal, insa odata cu schimbarile venite la inceputul anului, ele au aflat ca nu se mai incadreaza pentru a primi plata aferenta concediului prenatal si postnatal.

 

Astfel, daca pana recent era suficient ca viitoarele mame sa plateasca o singura luna contributia de concediu medical.
Ulterior schimbarilor legislative, mamele trebuie sa faca dovada ca ar fi platit aceasta contributie pentru cel putin 6 luni.

Potrivit sursei, exista parinti care desi au cotizat timp de 4 luni pentru a putea beneficia de concediu maternal platit si anticipau primirea unei sume de 5000 lei pe luna, in respectiva perioada, acum nu vor mai beneficia de vreun leu, iar plata contributiilor nu poate fi facuta nici retroactiv.

In aceeasi situatie sunt si alti parinti carora schimbarea legii le-a afectat dreptul de a beneficia de concediul platit de 126 de zile.
Daca situatia nu se va clarifica, cel mai probabil multi dintre viitorii parinti se vor adresa instantelor de judecata.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie