Mami, sper ca tu nu faci sex cu tati…

„Mami, sper ca, dupa ce ma culc eu, tu nu faci sex cu tati…. Iata o afirmatie-intrebare care framanta mai deschis sau mai putin deschis copiii de aceasta varsta.

Poate ca va intrebati ce s-ar mai putea spune pe aceasta tema. Putem vedea ca exista aceasta framantare in mintea copilului, chiar daca ea nu este exprimata atat de explicit ca mai sus.

Cum va puteti da seama daca cel mic are asemenea dileme:

  • daca incepe sa vrea sa adoarma in patul conjugal (chiar daca el deja doarme de mult timp singur);
  • daca vrea sa doarma cineva cu el (mama sau tata, nu altcineva!), pentru ca pretinde ca se teme dintr-o data, de intuneric, de hoti, de fantome,
  • daca incepe sa intrebe: „Voi va culcati acum sau ce faceti?;
  • daca se intristeaza sau izoleaza cand vede semne de tandrete intre parinti;
  • daca nu ii lasa pe parinti sa stea unul langa altul sau sa se tina de mana; daca incearca sa bage zazanie intre ei, incat acestia, fiind certati sau suparati unul pe celalalt, sa nu cumva sa fie foarte apropiati si tandri.

De ce a reinviat acum gelozia de la doi ani a copilului?

Fie pentru ca ea nu s-a vindecat niciodata (complexele Oedip si Electra), fie pentru ca se teme ca in familie ar putea veni un concurent (un nou copil), fie pentru ca el vrea sa fie in continuare centrul de interes si atentie al parintilor si nu le permite acestora sa fie interesati unul de celalalt.

Sau pentru ca in jurul lui (in parc, la gradi sau scoala, in alte case in care merge sau chiar la voi in casa) se discuta despre sex, sexualitate. La aceasta varsta, copiii sunt foarte curiosi, iar daca aceasta curiozitate nu le este satisfacuta acasa, prin informatii pertinente, vor gasi ei alternative de a afla – poate chiar experimenta – ceea ce au inteles ca inseamna sex.

Sau isi vor face propria imagine mentala despre asta si vor putea deveni victime ale glumelor colegilor sau chiar victime ale unor perversi, care le explica cum ca nu e chiar atat de rau sa faci anumite lucruri, ca ele sunt acceptabile. Mai tarziu, dupa sapte-opt ani, ideea de a face sex, straina pentru unii copii si acum, este asociata cu ceva scarbos, nepermis.

Dar la sase ani, pana una alta, copilul este ingrijorat si preocupat de ceea ce fac parintii lui acolo in dormitor. Nu trebuie sa nu mai faceti nimic in dormitor sau sa trimiteti copilul de acasa pentru a putea petrece, ca un cuplu, momentele voastre de intimitate, si nici sa va panicati ca poate aveti un copil mult prea preocupat de lucruri „interzise copiilor.

Trebuie numai sa intrebati copilul de ce il ingrijoreaza acest lucru. Ce crede el ca inseamna „a face sex si de ce crede el ca oamenii mari fac asta. Un baietel mi-a spus chiar ca el crede ca sexul este interzis de lege si se teme ca, daca parintii lui fac sex, vor fi arestati.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie