Mami, tati, nu va aud!

Desi sunetele sunt mult atenuate de lichidul am­niotic, bebelusul tau aude inca de cand este la tine in burtica. Au­zul se perfectio­nea­za in pri­mul an de viata, in decursul caruia copilul invata diferite tipuri de sunete si reactioneaza la ele.

Dar daca nu reactioneaza…?
Pediatrii ne avertizeaza ca din ce in ce mai multi copii se nasc cu sau dobandesc deficiente de auz. In Statele Unite, de exemplu, anual, 12.000 de bebelusi se nasc cu deficiente de auz, iar 4.000 dintre ei sunt complet surzi.

Dar problemele pot ramane nedesco­perite pana la varsta de doi ani sau chiar pana cand cel mic merge la gradinita.

Unele deficiente de auz sunt ge­ne­tice. Dar un bebelus poate avea probleme chiar nascut fiind din parinti 100% sanatosi – de fapt, 90% dintre copiii cu probleme de auz au ambii parinti sana­tosi (din acest punct de vedere, cel putin).

In afara de genele recesive, „vinovate pentru aparitia surzeniei, o alta cauza pentru problemele de auz ale bebelusilor este greutatea mica de la nastere (prematurii, in special, au probleme).

In primele luni de viata, infectii ale urechilor, destul de des intalnite, netratate sau tratate necorespun­zator si re­curente, pot determina pierderea temporara si partiala a auzului si chiar surzenia.

Partea proasta este ca in primele luni nu se pot testa foarte bine capacitatile auditive ale bebelu­sului in cadrul unui control de rutina, la pediatru.

Cum sa verifici
In afara testelor speciale, care pot evidentia o problema de auz, exista cateva repere de care ar trebui sa tii cont.
In jurul varstei de trei luni, bebelu­sul ar trebui sa intoarca imediat capul in directia din care vin su­nete puternice, sa inceapa sa imite sunete, sa zambeasca la auzul vocii parintilor.

In jurul varstei de sapte luni ar trebui sa se uite la tine cand il strigi pe nume, sa raspunda prin sunete la auzul unui zgo­mot repetitiv, sa gan­gu­reasca. Cand im­plineste un an, un copil sanatos raspunde la „comenzi simple, spune mama, tata si intelege si reactio­neaza la pa-pa.

La doi ani propunta 10-15 cuvinte, face propozitii simple (din doua pana la patru cuvinte), repeta cuvinte auzite in timpul unei conversatii.

Aceastea sunt doar niste repere, copiii se dezvolta intr-un ritm propriu si nu trebuie sa intrati in panica daca nu respecta intocmai „standardul.

Pe de alta parte, orice vi se pare anormal in dezvoltarea lui, trebuie raportat ime­­diat pediatrului, care va dispune efectuarea unor investigatii suplimentare.

Nu putine au fost cazurile cand parintii si-au pus intrebari de-abia cand bebelusul nu a reac­tionat in timpul vreunei furtuni puternice, cu tunete, sau la auzul unui sunet cu multi decibeli peste limita recomandata copiilor.

In cazul in care aveti suspiciuni, puteti efectua teste specifice. Un audiologist poate testa auzul copii­lor inca din prima luna de viata. Daca cel mic are o problema, este esential ca tratamentul sa inceapa ime­diat ce ea a fost de­tec­tata, pentru a pre­veni intarzierile in limbaj si achizitii.

Polipii sunt o alta cauza care determina aparitia unor probleme de auz, prin blocarea cailor de comunicare dintre nas si urechi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton