Mami, tati, nu va aud!

90% dintre copii fac cel putin un episod de otita pana cand implinesc varsta de trei ani, si cel mai frecvent, in primele sase luni dupa nastere.

Netratate la timp, otitele au ca urmari afectarea auzului si perforarea timpanului.

  • Informati pediatrul despre simptome.
  • Respectati intocmai tratamentul prescris.

Cum sa-l ajuti
Daca ai un copil cu deficien­te de auz care necesita o proteza, informeaza familia si sprijiniti-l pe cel mic.

  • Incurajati-l, nu-l faceti sa se simta rusinat sau vinovat ca are un „defect.
  • Explicati-i exact care este problema si ca aparatul il ajuta.
  • Nu-l speriati folosind termeni pe care nu-i intelege si nu-i prognosticati surzenia.
  • Cereti ajutorul unui psiho­log pentru a-l putea integra mai bine in colectiv (gradi­nita, scoala).

Copii mari, probleme mari
59% dintre copiii americani de varsta scolara asculta foarte tare muzica la IPod sau MP3 player si tind sa dea melodiile care le plac la maximum – arata un studiu realizat acum doi ani de catre o asociatie specializata in problemele de auz ale copiilor si tinerilor.

Specialistii ii sfatuiesc pe parinti sa verifice daca cel mic poate auzi o conversatie pe ton normal in timp ce asculta muzica la casti – daca nu, volumul e mult prea tare -, sa limiteze timpul pe care copilul il petrece ascultand muzica si sa nu-i permita sa asculte la mai mult de 60% din volumul maxim.

Programe de screening pentru bebelusi
Din 2006, in trei maternitati (doua din Bucuresti si una din Timisoara) a ince­put un program de screening generali­zat al auzului.

Testarea se efectueaza cu un dispozitiv special cu otoemisiuni acustice si cu potentiale evocate auditive. Teste specializate se mai pot face la spitalul ORL Panduri, intr-o serie de clinici particulare si, special pentru copii, la Spitalul Grigore Alexandrescu.

In Statele Unite, in 42 de state, astfel de teste sunt obligatorii si se efectu­eaza inca din maternitate. Aceasta, si pentru ca cercetatorii au demonstrat ca si bebelusii surzi pot scoate sunete, ceea ce face aproape imposibila depis­tarea unei probleme de catre parinti.

Fereste-l de accidente!
Ah, cat de bune ascunzatori sunt urechile! Copiii mici rezista cu greu tentatiei de a-si folosi propriile urechi pe post de „depozit temporar pentru tot felul de obiecte periculoase pentru timpan. Cu risc mic sunt boabele de mazare, fasole, cereale, bombonelele.

Pe podium urca creioane, carioci, bete de tot felul, care, introduse in urechi, pot produce rani si pot cauza infectii. Bateriile electronice pentru ceasuri sunt periculoase mai ales pentru ca umiditatea din interiorul urechii le poate „activa, ceea ce duce la arsuri pe canalul auditiv. Un pericol extern, deloc neglijabil, este reprezentat de insecte.

Despre testele auditive
In cazuri de risc crescut, astfel de teste pot fi efectuate imediat dupa naste­re. Testul emisiei otoacustice este efectuat prin plasarea unui microfon mic in canalul auditiv extern al copilului.

Sunetele sunt introduse apoi, printr-o sonda miniaturala, in urechea copilului, si microfonul detecteaza raspunsul urechii interne la sunete. Aceasta investigatie nu face insa diferenta intre hipoacuzia de conducere si cea neurosenzoriala.

Alte teste auditive:

  • testul cuvintelor soptite – Poate fi efectuat in cazul copiilor mai marisori, care pot repeta cuvintele pe care medicul le ros­teste intr-un volum descrescator;
  • testul diapazonului – In func­tie de cat de bine aude pacientul sune­tele, medicul va stabili daca exista o pro­blema a nervilor sau una de conducere a sunetelor catre nervi;
  • audiograma cu potentiale evocate – Sunt plasati niste electrozi la nivelul pielii capului si pe fiecare lob al urechii. Sunt trimise zgomote asemanatoare unor clicuri si este inregistrat raspunsul.

Atentie mami!
Zgomotul puternic poate afecta fatul in timpul sarcinii, chiar in conditiile in care lucratoarea gravida poarta echipamentul individual de protectie auditiva.

Directivele europene solicita angajatorilor sa protejeze lucratoarele gravide de riscul indus de zgomot. Unele viroze de care mama sufera in timpul sarcinii dau ototoxicitate si afecteaza nervul auditiv al fatului.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton