Medic pediatru: Înghețata nu provoacă roșu în gât!

Suntem în plină vară caniculară, temperaturile au depășit zilele acestea 40°C, iar cei mai mulți părinți sunt tentați să le interzică celor mici să consume înghețată sau lichide reci, gândindu-se că acestea le pot afecta gâtul, provocându-le dureri.

Dar medicii spune clar și răspicat că nu înghețata este cea care provoacă roșu în gât sau tuse. Medicul pediatru Alexandra Lațcu a explicat că roșu în gât' este denumirea populară pentru faringita acută, iar această afecțiune este provocată de un virus sau de o bacterie.

„Să lăsam copiii să se bucure de vară!”

'Nu trece zi la cabinet să nu mă întâlnesc cu un părinte/bunic care să zică: ‘a mâncat ieri înghețata şi acum tușește’. Ei bine, hai să lămurim asta pentru totdeauna şi să lăsam copiii să se bucure de vara: „roșu în gât” în termeni medicali faringita acută este provocată de un virus sau o bacterie.

Un copil a ajuns la spital după ce a mâncat un hamburger. Ce au descoperit medicii în gâtul copilului

Atunci când gâtul este foarte roșu apare senzația de arsură, iritație şi inflamaţie. Un ceai cald sau o supică caldă accentuează senzația de arsură. Exact așa cum atunci când avem o arsură pe piele, punem o compresă rece/ apa rece la fel şi într-o faringită înghețata sau un iaurt rece pot ameliora senzația de durere și inflamația', a explicat pediatrul, citat de dcmedical.ro.

„Pentru a evita roșu în gât, mai eficient e să fim atenți la igienă”

Expertul în sănătate a mai precizat că sunt unele studii care spun că lichidele și alimentele reci scad imunitatea locală și duc la iritarea faringelui, dar de cele mai multe ori, faringita se face din cauza unei infecții virale sau bacteriene.

'Putem spune astfel că cel mai adesea, sursa roșului în gât e o infecție virală sau bacteriană. Există și unele studii care spun că lichidele reci (putem socoti aici și înghețata) scad imunitatea locală şi crește astfel riscul unei afecțiuni a faringelui. Dar, pentru a evita roșu în gât, mai eficient e să fim atenți la igienă (spălatul mâinilor des și corect) decât evitarea înghețatei și a băuturilor reci.

Bineînțeles, înghețata sau sucurile conțin zahăr, care nu e deloc benefic copiilor. Acesta e un bun motiv să limităm cantitatea lor. Sau le putem înlocui cu variante ce nu conțin zahăr (de ex. înghețată doar din fructe)' – a adăugat medicul.

Cele mai frecvente cauze ce duc la apariția durerilor de gât

Nu toate durerile din zona gâtului trebuie etichetate cu faringită, deoarece disconfortul în acel loc poate apărea și din alte motive precum: respiraţia pe gură – ce produce uscarea gâtului şi iritarea faringelui, gripa, mononucleoza infecţioasă, existența corpilor străini la nivelul faringelui, faringitele virale, dar și anumite intervenţii chirurgicale (amigdalectomia sau adenoidectomia).

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri