Medicul Mihai Craiu: Bebelușii și copiii mai mari cu boli grave au risc mare de infectare cu tulpina Delta a coronavirusului

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de larmă cu privire la cât de periculoasă este tulpina Delta a coronavirusului pentru bebeluși și pentru copiii mai mari care au boli grave de sănătate. Medicul spune că și adolescenții sunt expuși riscului deoarece pot face, în urma infectării cu această tulpină, un sindrom inflamator multisitemic ce le poate lăsa sechele.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectați fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.

Citește și: O femeie gravidă și fătul au murit în urma infectării cu SARS-CoV-2

Pacienții care sunt acum în terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a spus medicul, potrivit digi24.ro.

Mihai Craiu a vorbit și despre simptomele bolii în rândul celor mici:

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite.”

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri