Medicul Mihai Craiu: „Părinții folosesc antibiotice de frică!” Care sunt riscurile excesului de antibioterapie

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea excesivă a antibioticelor în rândul copiilor.
Experții în sănătate spun că țara noastră se află pe locul doi în UE privind utilizarea antibioticelor, cu aproape 20% peste media europeană. Îngrijorător este că până în anul 2050, consideră medicii, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca circa 10 milioane de decese pe an, la nivel mondial.

,,Îi putem readuce pe părinți la o privire rezonabilă asupra antibioticelor, spunându-le despre riscurile excesului de antibioterapie, despre rezistența antimicrobiană. Este scuzabil să folosim frica, dar pe termen lung nu va genera rezultate spectaculoase' – a declarat medicul pediatru Mihai Craiu, la o conferință despre infecțiile respiratorii, citat de o publicație de profil medical.

Medicul pediatru spune că părinții români folosesc antibioticele fără consultul medical, „de frică'. Dar se întâmplă acest lucru și din cauza lipsei accesibilității oamenilor la corpul medical.

,,Părintele român ia decizii în fața unei amenințări plecând de la frică, nu de la beneficiile pe care le poate aduce un gest sau lipsa lui. Adică părinții folosesc antibioticele fără sfat medical, de frică. Acesta e un prim pilon. Al doilea pilon este că părinții români, și asta spune un articol din pandemie, un articol publicat de colegii noștri de la Universitatea din Cluj, că 70% din părinții români au folosit automedicația la copiii lor fără sfat medical. De ce se întâmplă aceste două lucruri, de ce frica guvernează și de ce dăm medicamente deseori fără sfat medical? Aici sunt multe lucruri de discutat.

De ce antibioticele nu sunt întotdeauna o soluție când copilul are febră. Explicația medicului Mihai Craiu

Probabil că în unele scenarii este dificil accesul, adresabilitatea nu foarte grozavă către corpul medical și trebuie spus că ai noștri colegi medici de familie, care fac niște eforturi supraomenești ținând cont de media de vârstă a profesiei, sunt în zone rurale unde trebuia să iasă de mult la pensie medicul de familie și totuși rămân acolo cu comunitatea cu care a fost foarte multă vreme', a continuat dr. Mihai Craiu.

Pediatrul atenționează părinții cu privire la folosirea excesivă a antibioticelor, atunci când nu e cazul și spune că acest lucru poate duce la decesul prematur din cauza unor boli pentru care există tratament.

,,Trebuie spus părintelui ce se întâmplă dacă folosește inutil antibioticele. Și acesta e un lucru care cred că a fost șoptit cu o voce mai înceată versus riscurile pe care le face boala x sau y. De asta iau părinții această decizie. Niciun părinte nu vrea să-i fie rău copilului. Dacă nu schimbăm nimic în modul în care dăm antibioticele, până o să fie copiii lor pensionari, vor muri de pneumonie, pielonefrită, apendicită și alte boli date de germeni rezistenți la toate antibioticele cunoscute', a subliniat medicul Mihai Craiu.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri