Medicul pediatru Mihai Craiu: „Cei mai mulţi pacienţi cu COVID-19 la ATI sunt sugari sau adolescenţi”

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, despre modul în care COVID-19 evoluează în rândul copiilor. Medicul spune că în cazul copiilor, infecția cu noul coronavirus se manifestă foarte rar cu o formă semnificativă a bolii.

„Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe.

Citește și: Premieră în Iași: Un bebeluș născut cu COVID-19 s-a vindecat după ce a primit un tratament simptomatic

Dacă este să comparăm riscul relativ de deces prin maladie COVID la copil, datele din SUA ne spun că, uitându-ne la media ultimelor 9 luni, ianuarie – septembrie 2021, faţă de media ultimelor cinci ani în aceeaşi perioadă, constatăm că decesele prin maladie COVID şi complicaţii ale acesteia la copil reprezintă o cifră de şase ori mai mică decât accidentele de circulaţie sau de aproape patru ori mai mică decât accidentele prin folosirea accidentală a armelor sau de două ori şi un pic faţă de înec. Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil”, a explicat medicul, citat de stiri.tvr.ro.

Citește și: Disperarea unei mame de bebeluș cu COVID-19: „Stau cu mâinile pe el să nu îşi mişte branula'

Din nefericire, spune dr. Craiu, cei mai mulți pacienți cu forme grave de COVID-19 sunt sugari sau adolescenți cu comorbidități.

„Cei mai mulţi din pacienţii de la ATI sunt fie sugari foarte mici, care au nevoie de ventilaţie şi suport vital, fie adolescenţi cu sindrom inflamator multisistemic. La capetele de vârstă ale pediatriei sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare la sugari mici cu comorbidităţi şi riscul de inflamaţie multisistemică la adolescent. Ne-am aştepta pe cifrele româneşti să avem unu sau două decese şi în România prin sindromul inflamator multisistem”, a adăugat Mihai Craiu.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri