Micile demoazele

Cam o cincime dintre mame initiaza acest comportament al fetitelor lor (machiindu-le pentru o serbare, de exemplu) inca de la varsta de cinci-sase ani.

Unii psihologi spun ca, pana pe la trei ani, fetitele se joaca de-a mama cu o papusa, apoi se joaca de-a familia, de-a viata de om mare, trecand de la papusile-bebelusi la papusile Barbie, miniaturi de femei.

Insa dupa varsta de sapte-opt ani, ele nu mai au nevoie de o papusa pentru a visa la viitoarea lor feminitate, ci se folosesc pe ele drept papusi in marime naturala, ca sa experimenteze comportamente, machiaje, haine, tinute.

Stiai ca 22% dintre mame isi indeamna fiicele sa se imbrace provocator pentru varsta lor? Atunci cand vor fi adulte, aceste cochete precoce vor avea nostalgia copilariei.

Aspiratiile fetitelor sunt intretinute in mod abil de catre fabricantii de confectii, care produc tricouri mulate in masuri extrem de mici (denumindu-le S, si nu „pentru varsta de 10-12 ani), lanseaza serii de machiaje si cosmetice pentru copii si preadolescenti etc.

In definitiv insa, chiar si biologic, aceste fetite sunt mai precoce decat generatiile precedente – varsta medie a primei menstruatii este acum 11 ani si jumatate, cu trei ani inainte decat varsta menarhei la 1900!

Asta nu inseamna ca noi sa le permitem sa se imbrace de la 11 ani ca o studenta de 22 – fie si numai de teama ca baietii mai mari sau barbatii sa nu interpreteze gresit tinutele lor si sa le considere drept „invitatii cu conotatii sexuale.

Va amintiti de modul cum se facea, nu cu mult timp in urma, trecerea de la copilarie la adolescenta? Cand fetelor li se permitea, treptat, sa poarte dresuri, apoi lac de unghii, apoi pantofi cu toc de patru-cinci cm s.a.m.d.?

Ce-ati zice sa punem din nou in practica aceste obiceiuri nu desuete, ci de bun-simt?! Daca ne lasam copilele sa parcurga atat de rapid etapele, vor fi dezabuzate inainte de a fi implinit 30 de ani si vor avea mereu nostalgia unei copilarii pe care n-au savurat-o.

Atitudinea parintilor trebuie sa fie ferma in aceasta privinta, fara concesii de genul: „Bine, ai voie sa-ti faci unghiile pentru Revelion!. Daca exista o exceptie, e clar ca fetita va face tot posibilul si va specula, astfel incat sa existe si o a doua oara, si o a treia…

Trebuie sa i se explice clar de ce o asemenea imbracaminte sau incaltaminte nu e potrivita cu varsta ei, sa i se vorbeasca despre consecintele purtatului de tocuri de la o varsta atat de frageda asupra coloanei ei vertebrale etc.

Poate ca, in unele cazuri, ar fi indicat sa i se explice ca, pe lumea asta, exista si persoane bolnave mintal care, tocmai din pricina tinutei lor provocatoare, ar putea fi atrase sa le agreseze. In orice caz, trebuie sa se discute cu fetita, nu sa i se interzica pur si simplu.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament