Micile demoazele

Ar fi bine ca micuta sa priceapa intru totul argumentele tale si sa fie convinsa, pentru a putea face fata presiunii exemplelor negative din mass-media, dar si celor din partea colegilor.

Fiindca, poate nu stiai, dar e „cool sa ai un prieten/o prietena inca din clasele primare, iar daca te prinde clasa a VI-a „solo', esti luat in deradere de colegi!

Fetitele exagerat de cochete nu urmaresc sa atraga interesul sexului opus. Ele vor doar sa fie ca vedetele preferate.

Parintii trebuie sa le explice fetelor ce li se potriveste
Opinia psihologului Carmen Demi Atitudinea si modelul comportamental al parintilor isi pun puternic amprenta asupra modului in care fetitele isi manifesta propria lor feminitate, uneori foarte de timpuriu.

Intr-adevar, ele experimenteaza cu mult inaintea baietilor toate aceste strategii de comportament, prin care urmaresc sa atraga atentia persoanelor de sex opus. Pentru a obtine dovezile de atentie si afectiune de care au nevoie, fetitele urmaresc si adopta modele „de succes.

Care sunt acestea? Cel mai la indemana este cel oferit de mama – in cazul in care mama este apropiata de fetita si ii permite sau ii intretine aceste tendinte, oferindu-i produse cosmetice, incaltaminte cu tocuri inalte (care nu merg cu varsta ei) etc.

In aceeasi ordine de idei, fetita observa la tot pasul (in reclame, videoclipuri muzicale sau in filme) modele feminine pe care vrea sa le imite fara discernamant. In cazul in care parintii sunt foarte permisivi, exista riscul arderii unor etape importante in maturizarea ei emotionala.

Pe de alta parte, daca parintii sunt deosebit de exigenti si ii interzic fetitei folosirea oricarui atribut sau accesoriu de exprimare a propriei feminitati, apar frustrari puternice, pe care ea le va refula neadecvat peste cativa ani, in perioada adolescentei.

De aceea, este foarte importanta o educatie echilibrata, cu un grad de permisivitate asijderea; fetita are nevoie oricum de modele pentru a-si dezvolta feminitatea, iar pentru asta e bine sa fie indrumata, sa se poarte cu ea discutii, din care sa inteleaga treptat la ce folosesc toate acele haine si podoabe pe care si le doreste.

Text: Irina Dimiu, Foto: Bogdan Vasile.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament