Mihai Craiu, despre medicația după ureche când copilul tușește: „Expectorantele, antitusivele nu trebuie folosite acasă!”

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit în mediul online despre un subiect de mare interes pentru părinți în această perioadă – tusea.

Deși am avut o toamnă anormal de caldă, tusea rămâne una dintre marile probleme ale părinților care au copiii mici la grădiniță sau la școala primară.

„Tusea vine și stă în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm”

Specialistul în pediatrie a explicat pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii', acolo unde abordează des diverse subiecte legate de sănătatea celor mici, cât de periculoasă este administrarea medicamentelor după ureche în cazul tusei. Sunt multe medicamente pentru adulți complet interzise în rândul celor mici, care le pot crea grave problem de sănătate.  

Citește și: Cum se pun picături în ochii copiilor mici, care nu cooperează. Sfaturile medicului pediatru Mihai Craiu

Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei…), tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm…

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse.

Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare.

Citește și: Medicul Mihai Craiu: „Părinții folosesc antibiotice de frică!' Care sunt riscurile excesului de antibioterapie

Deci trebuie să ne înarmăm cu multă … răbdare! De ce răbdare?

Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților' – a scris Mihai Craiu în mediul online.

„Tusea trebuie tratată cu calm!”

Apoi a explicat punctual care sunt medicamentele interzise pentru cei mici acasă, fără supraveghere medicală.

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari?

1. Antitusive – dextrometorfan, codeină

2. Expectorante – guaiafezină

3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.

De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare' – a constinuat medicul.

Mihai Craiu a mai precizat că părinții copiilor cu tuse trebuie să aibă multă răbdare cu cei mici, pentru că în cele din urmă problemele se vor rezolva.

„Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și … RĂBDARE. Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare' – a încheiat pediatrul.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri