Nastere – Cum arata bebelusul tau imediat dupa nastere

Pielea de pe corp, dupa inlaturarea a ceea ce se numeste vernix caseosa, stratul care acopera si protejeaza copilul in uter, este vinetie din cauza procesului numit eritemul cutanat al nou-nascutului, care, in general, dispare in a treia zi de viata.

Pielea este subtire, moale si delicata, acoperita cu un puf foarte fin, care poarta numele de lanugo si care cada in prima saptamana.

Pe fata se pot observa mici puncte de culoare alb-galbui inchis, care poarta numele de acnee neonatala. Acestea dispar in cateva zile de la nastere.
La copiii cu pielea inchisa la culoare, este posibila existenta unor pete albastrui, care poarta numele de pete mangolice.

Medicul examineaza bebelusul in primele 12-24 ore de viata, deci va determina cu usurinta daca petele sau iritatiile bebelusului tau sunt ingrijoratoare.

Ochii – nou-nascutul sta cu ochii inchisi si prezinta adesea o tumefiere a pleoapelor; el evita lumina.

Nasul – este mic, turtit, impestritat de puncte albe-galbui (glande care secreta grasime si al caror canal excretor este astupat).

Greutatea medie a nou-nascutului este in jur de 3 300- 3 400 g. De fapt, greutatea obisnuita se afla undeva intre 2 500g – 4 500g. Copilul poate fi considerat normal chiar si sub sau peste aceste valori.

Lungimea medie variaza intre 48 si 52 cm. In afara de cazurile in care este vorba despre dimensiunile anormale, lungimea este un parametru mai putin important decat greutatea, din punct de vedere al sanatatii si vitalitatii nou-nascutului.

Text: Iulia Sandu
 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Proiecte speciale
Huff
Redactia.ro
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Nastere