Noua schema de vaccinare pentru copii (din 2009)

Ministerul Sanatatii a introdus o noua schema de vaccinare, inlocuind o schema care s-a aplicat timp de 10 ani.

schema de vaccinare, vaccin, sanatate

Conform acestei scheme se introduce vaccinarea fetitelor de 10 ani contra cancerului de col uterin (vaccinare pentru HPV, virusul papiloma uman) si se inlocuieste vaccinarea orala anti poliomielita cu vaccin injectabil inclus intr-un vaccin polivalent.

Vaccinul DTPa se va face la varsta de 4 ani, apoi DT la 14 ani, urmand rapeluri la intervale de 10 ani.

Vaccinuri obligatorii pentru copii :
A) In maternitate: in prima zi de viata HB-VAX DNA (pentru hepatita B), din a patra zi pana la a saptea BCG (bacil Calmette-Guerin, pentru tuberculoza) ; vaccinarea in maternitate se face numai la nou-nascutii cu o greutate de peste 2500 grame.

B) La varsta de doua luni se vaccineaza DTPa (difterie, tetanos, pertusis acelular), IPV (vaccin injectabil pentru poliomielita) si AHB (pentru hepatita B).

Varianta in schema de la stat TETRAXIM (DTPa si IPV) si HB-VAX DNA, deci doua intepaturi.
La aceasta varsta se poate vaccina optional pentru Haemophilus Influenzae tip B, vaccinul ActHIB fiind oarecum subventionat de stat, avand un pret de numai 100 RON.

ActHIB se poate amesteca in TETRAXIM. Alte variante sunt : INFANRIX-HEXA (contine cele sase vaccinuri pentru aceasta varsta, deci necesita o singura intepatura) sau PENTAXIM/PENTACTHIB (DTPa, IPV, HIB) si HB- VAX DNA, deci doua intepaturi.

C) La varsta de patru luni se vaccineaza DTPa si IPV, prin TETRAXIM. Daca se vaccineaza si anti-HIB (optional) se poate opta pentru PENTAXIM/PENTACTHIB sau INFANRIX (DTPa, IPV, HIB).

D) La varsta de sase luni se vaccineaza DTPa, IPV si AHB, deci TETRAXIM si HB- VAX DNA (doua intepaturi) sau, daca se inlude si HIB, PENTAXIM/PENTACTHIB si HB-VAX DNA (doua intepaturi) sau INFANRIX-HEXA (o singura intepatura).

E) La varsta de un an se vaccineaza DTPa si IPV prin TETRAXIM. Daca se include si anti-HIB, se poate asocia Act-HIB (doua intepaturi) sau, cu o singura intepatura, PENTAXIM/PENTACTHIB sau INFANRIX.

La varsta de un an se face prima doza de ROR VAX (pentru rubeola, rujeola si oreion) sau se poate opta pentru PRIORIX, sau se va face la varsta de 13 luni. Pentru copiii care traiesc in colectivitati se poate vaccina incepand cu varsta de noua luni.

F) La varsta de patru ani se vaccineaza DTPa (pentru difterie, tetanos, pertusis acelular). Se va continua cu rapel la fiecare 10 ani cu dT incepand de la varsta de 14 ani.

G) La varsta de 7 ani (clasa I), ROR-VAX (pentru rubeola, rujeola si oreion) sau PRIORIX, in campanii scolare.

H) La varsta de 9 ani (clasa a IIIa) vaccinare pentru poliomielita VPO (vaccin polio oral) in campanii scolare.

I) In clasa a IVa vaccinare pentru virusul papiloma uman (HPV), cu GARDASIL (imunizeaza pentru HPV 6, 11, 16, 18), se fac trei doze in interval de 6 luni in campanii de vaccinare scolara.

J) La varsta de 14 ani (clasa a VIIIa) vaccinare pentru difterie si tetanos prin dT si pentru rubeola numai la fete in campanii scolare. Acestea sunt ultimele vaccinuri incluse in schema de vaccinare obligatorie.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate