Numarul cezarienelor s-a dublat din 2000 pana in prezent

La nivel mondial, numarul femeilor ce isi aduc copiii pe lume prin cezariana s-a dublat din anul 2000 pana in prezent, crescand pana la 21%, cu 10% mai mult decat se considera necesar din punct de vedere medical, potrivit oamenilor de stiinta.

In cazurile in care apar complicatii, cezariana poate salva viata mamei si a bebelusului, insa exista riscuri si pot aparea complicatii viitoare, la alte sarcini.

In tarile dezvoltate, cea mai mare pondere de cezariene nejustificate medical

Cresterea numarului de cezariene, majoritatea in tarile dezvoltate, fara a fi necesare din punct de vedere medical, starneste motiv de ingrijorare din pricina riscurilor asociate in cazul cezarienei atat pentru femei, cat si pentru copiii lor.', a explicat pentru sursa citata dr. Marleen Temmerman, autoare a trei studii publicate in revista The Lancet. Medicul este totodata si profesor de obstetrica-ginecologie la Universitatea Aga Khan, din Kenya.

La nivelul intregii planete, numarul de cezariene a crescut cu aproape 4 procente pe an intre anii 2000 si 2015, potrivit unui studiu. In cifre, acest lucru inseamna ca 16 din 132 de milioane de nasteri s-au efectuat prin cezariana in 2000, in timp ce in 2015 de milioane din 141 de milioane de nasteri au avut loc prin cezariana.

Conform studiului, se abuzeaza de cezariana cu precadere in America de Nord, Europa de Vest sau America Latina.

Cand e necesara cezariana si de ce se abuzeaza de procedura invaziva

Unele femei aleg cezariana pentru a evita durerea din timpul travaliului sau durata incerta a travaliului.

Cezariana e insa necesara din punct de vedere medical in anumite conditii, de pilda atunci cand exista sangerari, cand mama are tensiune mare sau cand exista o pozitionare anormala a copilului in uter, punand in pericol sanatatea celor doi.

Potrivit studiului, interventia chirurgicala este din pacate inaccesibila femeilor din multe tari subdezvoltate si este folosita abuziv in tarile dezvoltate.

'In cazurile unde apar complicatii, cezariana salveaza vieti si ar trebui facuta cat mai accesibila in toate tarile, mai ales in regiunile sarace, dar nu ar trebui sa folosim aceasta metoda in exces.', a mai explicat cercetatoarea.

Sursa: cbsnews.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton