O fetiță a murit la câteva zile după ce medicii au descoperit că fătul surorii ei gemene îi creștea în craniu

O fetiță de un an, al cărei capul a început brusc să se umfle rapid, a murit la doar câteva zile după ce medicii au descoperit un făt, care a fost cândva sora ei geamănă, crescând în craniul ei.

Copilul a fost internat la spital din cauza creșterii craniului și a incapacității de a se ridica sau de a sta în picioare. Ea a avut, de asemenea, întârzieri în abilitățile motorii și dezvoltarea vorbirii, fiind capabilă să spună doar „mama'.

După ce scanările au arătat că simptomele fetiței au fost cauzate de un făt – care avea o coloană vertebrală, organe și degete – care i-a crescut în creier, neurochirurgii i-au îndepărtat embrionul din craniu. Dar fetița de un an a murit la doar 12 zile după operație, deoarece leziunile la nivelul creierului ei erau prea severe.

Afecțiunea ei incredibil de rară, cunoscută drept „fetus in fetu”, apare la aproximativ una din 500.000 de nașteri.

Este o anomalie rară de dezvoltare în care un făt malformat este găsit în corpul celuilalt geamăn – de obicei în abdomen. Dar fetuși au fost găsiți și în alte locații neobișnuite, cum ar fi craniul, pelvisul și gură.

În literatura medicală au fost raportate mai puțin de 200 de cazuri.

Afecțiunea este aproape 100% fatală atunci când apare la cap, au scris Xuewei Qin și Xuanling Chen, autorii studiului și anestezologii de la Spitalul Internațional al Universității Peking din Beijing, China, în Jurnalul American de Rapoarte de caz.

Astfel de cazuri rămân un mister, iar cauzele și mecanismele lor pot fi legate de poluarea mediului, genetică, temperaturi scăzute, expunerea la pesticide în timpul sarcinii timpurii și alți factori', au spus ei în raportul lor despre cazul fetiței, potrivit The Sun.

Afecțiunea tinde să fie depistată numai în etapele ulterioare ale sarcinii, ceea ce face ca diagnosticul precoce să fie dificil. În cazul fetiței de un an, medicii i-au depistat anomalii la cap când mama ei era însărcinată în 33 de săptămâni, în timpul unui examen prenatal.

Citește și – Povestea emoționantă a gemenelor siameze Callie și Carter care și-au dorit să trăiască. „Credeam că vor muri!'

Dar RMN-ul nu a putut oferi alte informații.

Fetița a fost născută prin cezariană timp de 37 de săptămâni, deoarece era în poziție culcată – ceea ce înseamnă că stătea întinsă cu picioarele în pântec, în loc de poziția obișnuită a capului.

Chiar și atunci, medicii au observat că capul ei era anormal de mare.

„La naștere, circumferința capului sugarului a fost mai mare decât cea a unui copil de aceeași vârstă', au spus autorii raportului de caz, potrivit The Sun. Când a fost internată la spital la vârsta de un an, nu putea să se ridice sau să meargă și „putea doar să ridice puțin capul'. Singurul cuvânt pe care îl putea spune copilul de un an era „mamă'.

Deși înălțimea ei era de aproximativ 70 cm, circumferința capului era de 56,6 cm. Medicii au efectuat o scanare CT a craniului ei, care a scos la iveală „țesuturi moi, os asemănător membrelor și umbre de țesut osos mixt în zona intracraniană'. S-a decis că fata va fi supusă unei craniotomii.

Chirurgii au descoperit o „capsulă albă' în țesutul ei cerebral – la deschiderea acesteia, au văzut „un membru asemănător unui deget ieșind din deschiderea sa'.

„Am îndepărtat un embrion imatur, cu vernix și organe vizibile, cum ar fi gura, ochii, capul fetal, părul fetal, corpul, antebrațul, mâinile și picioarele', au scris autorii raportului de caz.

Embrionul avea 18 cm lungime – avea trăsături și membre malformate, precum și oase lungi și o coloană vertebrală.

Din păcate, fetița a murit la 12 zile după procedură.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton