Cât de periculoasă este administrarea paracetamolului copiilor mici. Medic: „Fiți atenți la doza corectă!”

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea paracetamolului copiilor mici.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că sub nicio formă, paracetamolul nu trebuie administrat preventiv, deoarece poate fi extrem de toxic pentru copil.

Paracetamolul, la sugarul mic (și la copil în general!) trebuie dat corect. Atât doza cât și modul de administrare fiind esențiale…

Și trebuie spus că nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are nici un efect pozitiv ci doar posibile efecte toxice – a explicat Mihai Craiu pe pagina de Facebook pe care o administrează.

Medicul Mihai Craiu: „Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile'

Paracetamolul supradozat este foarte toxic! În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză.

Fiți atenți la doza corectă de paracetamol!!

Și administrați doar la copilul cu febră mare care are și ALTCEVA (stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ).  Un copil cu febră mică, în jur de 38 C, care se joacă și este reactiv ca înainte de răceală, NU are nevoie de antitermice – a adăugat medicul în postarea sa.

Mesajul medicului Mihai Craiu a venit în contextul în care un coleg de breaslă a făcut o postare în care le explică oamenilor că supozitoarele cu paracetamol nu trebuie administrate copiilor nici dacă sunt înjumătățite sau tăiate în bucăți mai mici.

Deoarece tot aud varianta de a fi înjumătățite sau tăiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, trebuie să fac câteva precizări. În primul rând nu se taie pentru că nimeni nu vă garantează că înjumătățiți și substanța activă, riscând ori să supradozați ori să administrați o cantitate mult prea mică de paracetamol la copilul mai mic de 6 luni, dar și mai important, la cei sub 7 kilograme greutate.

La aceste vârste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol. Într-adevăr există si supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg dar care nu se găsesc la noi în țară.

Concluzie: nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kg!!! În schimb, puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul! – a scris colegul pediatrului Mihai Craiu, medicul Egri Eduard pe pagina sa de Facebook.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri