Plecarea la maternitate

Fuga la maternitate! Ce alta cursa poate fi mai importanta, in viata, decat asta? Deja, de cateva zile, simteai ca ceva este diferit: primele contractii apar mai devreme uneori, abia dupa trei zile ele se intensifica, anuntand iminenta evenimentului'…

maternitate, nastere, cezariana, epidurala

Alteori, contractiile scad. Mai devreme sau mai tarziu, cand ai senzatia ca nu te poti abtine de la urinat, iti dai seama: s-a rupt apa! Vine? Cel mic e pe drum!'

Emotiile simtite in aceasta clipa sunt atat de multe incat te pot coplesi. Fie ca iti anunti in fuga partenerul, apropiatii, fie il bati pe umar pe soferul taxiului in care te afli si ii spui sa schimbe ruta ca a intervenit ceva… Felul in care reactionezi te poate ajuta foarte mult.

Chiar daca stii din timp ca in ziua X esti programata pentru cezariana, de emotii tot nu scapi! Ei bine, iata cateva scenarii care te vor ajuta sa fii mai pregatita moral pentru plecarea la maternitate.

Contractiile
Ele sunt cele care te pun in garda, adesea chiar in ziua in care se va petrece marele eveniment. Pe masura ce se apropie termenul nasterii, vei avea parte de contractii mai dese, ce te anunta sa incepi sa te pregatesti moral.

La inceput, se simte o singura contractie mai puternica, apoi incep doua contractii si apoi chiar trei odata. Ele au o frecventa din ce in ce mai crescuta. Daca au inceput sa se repete o data la cinci minute, e cazul sa iti faci deja bagajele pentru maternitate.

Suna inspaimantator? Respira adanc si linisteste-te. Chiar daca aceste contractii sunt dureroase (dar nu este obligatoriu sa fie asa, fiecare femeie le simte diferit si multe mamici spun ca ele sunt suficient de usor de tolerat), ele sunt suportabile in aceasta etapa.

Ca sa le poti compara cu ceva, afla ca unele femei le descriu ca pe niste crampe, altele afirma ca au avut dureri inclusiv de spate. Contractiile se pot simti in orice parte a uterului, uneori sunt insotite de stari de arsura in zona vintrelor.

Evita calatoriile in ultima luna de sarcina.

S-a rupt apa!
Mai ales daca te afli la prima nas­tere, se poate ca aceste contractii sa fie atat de asemanatoare cu alte stari din ultima luna, incat sa nu iti dai seama de la inceput ca te afli in ziua Z.

Multe mame fara experienta isi dau seama ca sunt foarte aproape abia cand li se rupe apa, stare pe care o descriu ca pe o sen­zatie ca nu se pot abtine si… se scapa pe ele'.

Starea in care simt deja ca bebelusul impinge ca sa iasa, semnificand dilatarea colului, este insa foarte aproape de pasul final. Nu e cazul totusi sa te sperii nici macar acum: daca mer­ge asa de repede, asta poate anun­ta o nastere usoara.

Cu toate astea, la prima nastere travaliul dureaza, in general, si 12 ore, asa ca ai tot timpul sa ajungi la spital (speram ca ai atata prudenta incat sa nu pleci la drum in ultimele zile de sarcina, prin zone inzapezite sau greu accesibile…) Atentie si daca esti mama cu experienta: a doua sau a treia nastere se petrece mai mai repede decat prima oara!

 

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pregatire