Plecarea la maternitate

Pentru tinerele mame, este intotdeauna mai degraba jenant sa li se rupa apa'. Chiar daca nu doare', spaima lor este ca se vor afla undeva intr-un loc public.

Daca si pe tine te ingrijoreaza asta, ar trebui sa stii ca primele pierderi sunt in cantitate destul de mica: desi ai senzatia ca lichidul curge din abundenta, fara sa-l poti opri, va fi vorba doar de cativa centi­litri. Lichidul aminotic va fi eliminat abia in timpul nasterii, lichidul ajutand la lubrifiere si, astfel, usurand nasterea.

Trebu­ie sa stii insa ca ruperea apei este semna­lul-cheie pentru plecarea spre maternitate, indiferent unde te-ai afla. Daca, din intamplare, nu ai cu tine trusa de peridurala si celelalte lucruri necesare, da un telefon sa ti le adu­ca cineva, iar tu porneste direct, cu un taxi, spre spital. Nu umbla pe jos.

90% dintre nasteri au loc dupa aproximativ 12 ore de la inceperea pri­melor contractii.

Inainte de plecare
E putin probabil sa te inseli, pentru ca pierderea apei este destul de usor de identificat, nu are cum sa te induca in eroare. Dar verifica daca e vorba de un lichid limpede si noteaza, daca iti pastrezi capul pe umeri, ora la care s-a rupt.

Asta ii va ajuta pe medici sa-si dea seama daca bebelusul intarzie, in caz ca travaliul dureaza prea mult. Daca acesta dureaza, de pilda, peste 24 de ore de la ruperea apei, echipa care te asista va trebui sa ia masuri pentru a proteja bebelusul de infectii si pentru a te ajuta sa nasti.

Nu uita un alt lucru important: chiar daca simti nevoia sa te speli, din pricina lichidului care iti curge intre picioare, nu face baie/dus si nu il inlatura in niciun fel inainte de a pleca la spital. Poti, cel mult, sa-ti schimbi lenjeria de corp.

Asta, pentru ca este important ca moasa sa poata preleva o mostra din lichidul acesta, pentru a verifica daca exista sau nu riscul unei infectii. Te temi de o alarma falsa? De pe la sase luni, bebelusul tot da semnale… Cea mai buna solutie este tot un drum la spital: inainte de toate, moasa verifica dilatarea colului.

Explica-le fratilor mai mici ca tu vei pleca si cam ce se va intampla cu tine: nu-i lasa sa faca ei scenarii dramatice.

Ai ales cezariana?
Fie ca ai ales sa nu incerci sen­zatiile tari ale travaliului, fie ca medicul ti-a recomandat sa nasti prin cezariana, din pricina ca nas­terea naturala e riscanta pentru tine, asta nu inseamna ca nu vei avea parte de emotii.
Cu pregatiri si organizare, le poti reduce insa la minimum.

La cezariana, mama ajunge, in gene­ral, dimineata la spital, iar la pranz este deja instalata in sala de operatii. Uneori, medicul poate declansa travaliul, alteori e vorba direct de operatie: nu simti nimic, iar cand te trezesti din anestezie, te simti la fel ca orice alta mama care tocmai a nascut: esti obosita, ai nevoie sa te refaci…

10% dintre nasteri au loc fara supraveghere medicala. Daca bebelusul tau se grabeste atat de tare incat nasti inainte de a apuca sa pleci de acasa sau inainte ca echipajul pe care l-ai chemat sa ajunga la tine, tine minte: ia copilul si inveleste-l, apoi adu-l la piept, lipit de trupul tau.

Este foarte important ca micutului sa nu ii fie frig. Lasa cordonul ombilical in pace: nu este nimic urgent, acesta poate fi taiat si ulterior, de catre cineva specializat.

Trusa pentru viitoarele mamici
Un mic bagaj cu toate lucrurile de care ai nevoie la maternitate nu trebuie sa iti lipseasca din casa, mai ales daca ai intrat in luna a opta. Indiferent daca esti programata la cezariana sau ai de gand sa nasti natural, pune tot ce trebuie in bagaj: nu stii ce surprize te asteapta.

Peridurala, adica trusa de anestezie locala, trebuie s-o ai la tine oricum: cumpar-o de la farmacie si anunta-ti medicul ca ai cumparat-o (asta, daca nu ti-a zis deja s-o faci). Mai trebuie sa ai: trusa de cosmetice uzuale, doua camasi de noapte, halat, papuci de plastic, lenjerie intima, sutien pentru alaptat, prosoape.

Nu uita de doua pachete cu vata (vei avea nevoie de ele pentru curatarea zonei inghinale). Nu vrem sa te speriem, dar e bine sa ai la tine si fiole de algocalmin sau piafen: inca exista spitale in Romania care nu iti dau nimic pentru durerile de dupa nastere!

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pregatire