Poftele în sarcină – de ce le ai și ce înseamnă

Murături, înghețată, ciocolată – dacă ești însărcinată, mai mult ca sigur poftești la ele la cele mai nepotrivite ore. Sunt poftele în sarcină reale? Sau doar o formă de alint?

 

În timp ce unii medici consideră că poftele nu sunt decât o modalitate prin care femeia însărcinată profită de statutul ei (temporar) și dorește mai multă atenție, alți specialiști spun că ciudatele pofte din sarcină au un sub substrat real.

Pe de o parte, psihologic vorbind, poftele tind să apară atunci când dieta este restricționată. Cu cât ceva este 'mai' interzis, cu atât dorim mai mult acel lucru. Pe de altă parte, multe studii arată că femeile care trec prin schimbări hormonale, fie în perioada în care iau pilule anticoncepționale, fie când se apropie de menopauză,  suferă de schimbări ale apetitului, invocă pofta pentru anumite alimente sau renunță la mâncăruri preferate până atunci.

Conform acestei teorii, cum sarcina este o perioadă caracterizată de schimbări hormonale, este de așteptat că cele mai ciudate pofte culinare pot apărea.

Ceva sărat

Ți-e poftă de murături sau chipsuri? Acestea, sărate fiind, sunt bogate în sodiu, de care organismul are nevoie din cauza volumului mare de sânge pe care îl are mai nou de transportat. Dacă dorința de a mânca sărat persistă, ea poate indica o problemă hormonală mai serioasă. Adresează-te imediat medicului care îți monitorizează sarcina.

Ceva dulce

Ciocolata – greu de determinat dacă îți e poftă de ciocolată sau dacă sarcina este doar un pretext pentru a ceda unei tentații de care te-ai ferit până acum, de frica extra-kilogramelor. Dacă nu erai mare amatoare de ciocolată și brusc este pe lista ta de cumpărături, acesta poate fi un semn că îți lipsește magneziul – ciocolata de calitate este bogată în magneziu.

Înghețata  – pofta de înghețată în timpul sarcinii poate indica o deficiență de calciu, dar de cele mai multe ori se traduce doar prin nevoia de ceva dulce. Să fii însărcinată poate fi epuizant, iar organismul dorește să revină la nivelul optim de energie. Dacă luna a 6-a te prinde în plină vară, nu mai e niciun mister: pur și simplu, simți nevoia să te răcorești. Și cum berea rece iese din discuție (vezi aici lista alimentelor contraindicate în sacină), înghețata este cea mai potrivită soluție.

Ceva ciudat (Pica)

Dacă ai chef să mănânci pastă de dinți, săpun, hârtie de ziar și cărbuni, dacă pietrele sau nămolul ți se par delicioase, nu mai vorbim despre pofte de gravidă, ci despre Pica. Afecțiunea se caracterizează prin apetitul pentru subtanțe necomestibile și este relativ răspândită în rîndul femeilor însărcinate. Cele mai multe studii leagă Pica de anumite deficiențe ale organismului și de comportamente din spectrul obsesiv-compulsiv. La primul semn de pofte mai ciudate, adresează-te medicului care îți monitorizează sarcina.

Alegeri sănătoase

Nutriționiții și medicii ginecologi au păreri diferite când este vorba despre pofte în sarcină. Unii te sfătuiesc să mănânci tot ceea ce dorești, dar în cantități reduse. Dacă timp de 9 luni poftești la înghețată și ciocolată, cresc riscurile de diabet gestațional, iar kilogramele acumulate în plus, peste limita normală în sarcină pot pune și alte probleme – preeclampsie, eclampsie, varice, probleme la naștere, etc.

Unii nutriționiști merg pe teoria detrunării poftelor  nesăntoase și susțin că altenativele bune satisfac nevoia organismului la fel de bine. Vrei ciocolată? Fie iei o bucățică (nu o tabletă întreagă), fie mânânci spanac. Oricât de neapetisant ar suna, conține doze mari de magneziu, care-ți vor potoli nevoia de ciocolată.

Ți-e poftă de ceva sărat? Bea, în schimb, multe lichide – nevoia de sare poate indica o deshidratare, spun medicii.

Dacă ți-e poftă de…      încearcă în schimb:

Înghețată Iaurt degresat, înghețată de casă, din fructe, fără zahăr
Băuturi carbogazoase Apă minerală cu un pic de lămâie sau suc de fructe adăugat
Gogoși Covrigel din făină integrală
Prăjituri Fructe proaspete (la fel de dulci)

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie