Prenumele copilului, alege-l pe cel potrivit

36% dintre copii isi primesc numele de la mama, si doar 33% dintre parinti aleg impreuna numele copilului. Cand copilul are alt sex decat si-a dorit mama, tatal este cel care alege numele – releva un studiu francez. 

Cine se aseamana
Cercetarile au demonstrat ca prenumele pe care il purtam ne influenteaza chiar si in alegerea partenerului de viata. In multe cazuri, daca ati observat, prenumele partenerilor se a seamana.

Corespondenta initialei in ambele prenume le induce celor doi, la inceputul relatiei, senzatia de familiaritate si ca au interese, obiceiuri comune, ceea ce ii indreapta inevitabil unul catre altul si-i leaga mai repede si mai tare.

Primul nascut
Primul nascut intr-o familie, in special daca este fata, apreciaza mai mult prenumele lui, dupa cum s-a constatat. Cercetatorii pun asta pe seama faptului ca, in general, la primul nascut, tendinta parintilor este de a alege un nume simplu, oarecum conventional, ceea ce asigura copilului o buna interactiune sociala de-a lungul vietii.

Ca atare, purtatorul unui astfel de prenume nu are motive de mari frustrari, macar din acest punct de vedere: este apreciat, are o viata sociala activa, prieteni, recunoastere profesionala chiar. Prenumele deosebite sunt, de obicei, rezervate copiilor nascuti ulterior, in special daca sunt adusi pe lume la diferenta mare fata de primul nascut.

Mai scurt
Prenumele lungi sunt asociate in mod obisnuit cu ascensiunea sociala relativ rapida si cu o inalta tinuta morala, asa s-a demonstrat, in timp ce prenumele scurte atrag asupra purtatorilor lor perceptia (celorlalti) ca sunt niste oameni veseli, sociabili si de incredere.

Cei care aleg sa imbunatateasca un nume ortografiindu-l mai exotic (Ana-Anna, Filip-Philip, Florenta-Florentza) ar trebui sa stie ca prin asta induc celorlalti senzatia ca nu sunt multumiti de propria persoana sau, dimpotriva, ca au complexe de superioritate.

Diminutivele
Unele studii incearca sa demonstreze ca exista o legatura intre starea de sanatate fizica si psihica si numele de alint.

Conform unor cercetari, atunci cand suntem apelati sub forma de alint – Sim, Roxi, Flo -, acest lucru ne induce o stare de bine, ne sporeste stima de sine, ceea ce ne dezvolta mecanisme mai eficiente de aparare impotriva stresului, ceea ce ne prelungeste viata.

N-ar strica sa incercam un mic experiment, nu? Poate daca ne-am striga pe nume „dragute” am fi si inclinati sa ne comportam ca atare?

Numele si destinul

  • Se pare ca numele rare si neobisnuite atrag dupa ele un destin aparte.
  • Inteleptii orientali vorbesc despre nume norocoase sau cu ghinion. Exista o metoda de alegere a unui nume norocos, care isi trage radacinile din I-Ching, un sistem numerologic oriental complicat, care inglobeaza o intreaga filozofie.
  • Conform acestui sistem, numarul literelor din care e format numele influenteaza destinul.

Cantareti, actori, sportivi
Multi parinti aleg ca nume pentru copilul lor prenumele unui actor preferat, al unui sportiv care a facut istorie sau al unui cantaret care le-a marcat tineretea.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nume de copii