Prim ajutor în caz de arsuri

După primul an de viață, pentru copii începe perioada marilor descoperiri și explorări. Curiozitatea îi determină să meargă peste tot, să atingă și să vadă tot, iar casa devine un câmp minat, plin de pericole. Un moment de neatenție se poate solda cu o arsură serioasă după ce copilul a tras peste el tigaia în care fierbeau paste pe aragaz…Cum recunoști cât de gravă este arsura și ce tratament poți aplica până ajungi la medic.

 

Arsurile de gradul I sunt superficiale și provoacă înroșirea pielii. O arsură solară este, de obicei, exemplul cel mai la îndemână de arsură de gradul I. Ea poate provoca durere intensă, dar nu reprezintă motiv grav de îngrijirare imediată.

 

Arsurile de gradul al II-lea sunt mai profunde și caracterizate de vezicule (bășici) sau separarea straturilor pielii. Opărirea cu apă fiartă produce arsuri de gradul II, de obicei. Arsurile sunt dureroase și în cazul în care sunt pe suprafață mare pot provoca pierdere semnificativă de lichide.

 

Arsurile de gradul al III-lea sunt cele mai grave, dar, paradoxal, nedureroase. Pentru că toate straturile pielii sunt distruse până la țesuturile profunde, inclusiv terminațiile nervoase sunt distruse. Arsurile de gradul al III-lea sunt însoțite de risc mare de infecție și în mod frecent pentru tratarea lor este nevoie de o grefă de piele.

 

Ce faci dacă cel mic s-a ars

  • Aplică imediat apă rece. Acest lucru reduce cantitatea de piele afectată de arsură și reduce în același timp și senzația de durere. Zona trebuie ținută sub apă rece cel puțin 5 minute. Pachetele de gheață sunt excelente în asemenea situații – dar ele nu trebuie ținute prea mult peste arsură pentru a nu provoca degerătura șesuturilor.
  • Nu folosi ulei sau unt, creme sau vaselină – acestea rețin căldura la nivelul pielii, încetinesc vindecarea și sporesc riscul de infecție. Cremele cu antibiotice, aplicate în acestă fază nu ajută la nimic.
  • Nu sparge veziculele care s-au format. Dacă bășicile se sparg singure, lasă-le pe piele, formează un soi de pansament umed, care mai protejează puțin rana.
  • Mergi imediat la medic – el determină gravitatea arsurii și recomandă tratamentul cel mai indicat – pansarea zonei afectate, unguent antibacterian, schimbarea frecventă a pansamentului și eventual acetaminofen, pentru reducerea durerii.
  • Nu ignora o arsură – adevăratele efecte nu se văd imediat, ci abia după 1-2 zile de la accident, timp în care, netratată corespunzător, arsura poate cauza alte probleme grave.
  • Nu folosi medicamente după ureche – pielea distrusă nu tolerează bine anumite produse, mai ales dacă cel mic are teren alergic.

Iată un Ghid de prim ajutor pentru copilul tău – ce să faci în caz de urgență

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton