Trebuie mentionat ca dezvoltarea oricarui sugar este diferita de a celorlalti si, in consecinta, perioadele dezvoltarii si caracteristicile lor care sunt descrise in aceste articole nu sunt universale.
Ce este dezvoltarea copilului?
Dezvoltarea copilului se refera la cum copiii invata sa faca lucruri din ce in ce mai complexe pe masura ce cresc.
Dezvoltarea este diferita de cresterea propriu-zisa care se refera numai la cresterea dimensiunilor copilului.
Ce sunt achizitiile neuro-psiho-motorii?
Acestea sunt un set de abilitati specifice varstei pe care aproape toti copiii de varsta respectiva le-au achizitionat.
Pediatrul dumneavoastra va verifica daca aceste abilitati au fost achizitionate sau nu pentru a stabili daca copilul se dezvolta normal.
Desi fiecare achizitie neuro-psiho-motorie este specifica unei anumite varste pot exista variatii in varstele pe care copiii le au cand au dobandit acea achizitie. Fiecare copil este unic!
Perioada neonatala, care cuprinde primele patru saptamani de viata, este marcata de acomodarea reciproca dintre parinti si copil.
In timp ce inainte de nastere mama poate avea si sentimente de frica si indoiala, dupa aceea conexiunea emotionala dintre mama si nou-nascut ia nastere instinctiv si devine mai puternica pe masura ce trece timpul.
Nou-nascutul
Imediat dupa nastere la cei mai multi sugari exista o „fereastra magica”, o perioada de timp in care ei sunt foarte atenti, privesc in jur si raspund adultilor.
Daca sunt pusi in bratele mamei, ii vor studia atent fata si chiar ii vor copia expresiile fetei. Este ideal ca in aceasta perioada sa incercam contactul piele la piele si primul alaptat. Cand „fereastra magica” se va inchide, nou-nascutul va adormi.
Dezvoltarea fizica
Nou-nascutul va pastra bratele si picioarele indoite si spatele curbat pentru ca aceasta este pozitia pe care a avut-o in cursul vietii intrauterine. Putem sa verificam tonusul muscular punand un deget in palma sa, gest la care el va raspunde strangand viguros.
Exista tabele care indica relatia normala dintre varsta gestationala la nastere si greutate, lungime si circumferinta craniului. Daca una dintre acestea are o valoare mai mare sau mai mica decat cea asteptata va trebui ca doctorul sa evalueze starea copilului.
Un nou-nascut la termen cantareste de obicei intre 2,7 si 3,9 kilograme iar scaderea in greutate dupa nastere poate ajunge pana la 10% si va fi recuperata in zilele urmatoare. Lungimea la nastere este de obicei intre 47 si 52 de centimetri.
Nu ma pune jos!
Bebelusii au o teama intensa ca vor fi scapati din brate si isi agita puternic bratele si picioarele cand sunt luati in brate sau sunt pusi jos. De aceea este foarte important sa ii explicati ce urmeaza inainte de orice manevra si sa fiti foarte atente cand il tineti in brate.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3