Prima luna

Aveti grija la capul copilului
Chiar daca nou-nascutul poate ridica capul atunci cand sta intins, el nu va putea sa isi sustina capul atunci cand este ridicat si de aceea va trebui sa ii sustineti capul cu mana dumneavoastra.

La varsta de o saptamana va ridica putin capul de pe pieptul dumneavoastra, iar la o luna va putea sa isi sustina capul pentru cateva secunde.

Alimentatia
Nou-nascutul se naste cu anumite reflex : cel de supt si de inghitire, reflexul palmar si cele de pasire si de tarare, etc. Daca atingeti usor obrazul copilului el va intoarce capul, va strange buzele, iar daca le atingeti va incepe sa suga.

In prima luna de viata trebuie alimentat „la cerere” astfel el stabilindu-si propriul orar de supt; la inceput va manca la fiecare doua sau trei ore.

Mai dureaza pana ce copilul va invata ritmul circadian, el mananca la inceput si noaptea! Nu va speriati daca va regurgita sau va voma putin dupa mese, majoritatea sugarilor varsa si aceste varsaturi sunt diferite fata de varsaturile in jet pentru care va trebui sa consultati medicul.

Deoarece toti sugarii inghit aer atunci cand manaca si acest aer poate produce colici este foarte important sa il ajutam sa il elimine. Daca va inghit prea mult aer vei simti discomfortul lui in timpul alaptarii si va trebui sa faci o pauza ca sa o ajuti sa elimine aerul inghitit. Alti sugari nu au nevoie de aceasta pana dupa sfarsitul mesei.

Defecatia
Nou-nascutul poate sa aiba pana la sase scaune pe zi. Sugarul hranit la san va avea scaunele de culoarea si consistenta mustarului, iar cel hranit cu biberonul va avea scaune mai legate de culoare maro inchis. Pielea Este normal ca pielea sa se desprinda in fasii in prima saptamana de viata.

Dezvoltarea psihologica si intelectuala
Somnul Copilul dumneavoastra va dori sa manance si sa doarma ori de cate ori simte nevoia. Majoritatea vor dormi 9 ore din 10, cu perioade aleatorii de trezire. Altii au nevoie de mai putin somn si vor petrece mai mult timp plangand.

Constienta unui nou-nascut este caracterizata de sase stari diferite : somnul fara miscari, somnul cu miscari, somnolenta, trezit fara miscari, agitatie si plans. Unele functii fiziologice ale copilului variaza dupa starea de constienta : ritmul cardiac, respiratiile, tonusul muscular si miscarile corpului.

Plansul este folosit de copil pentru a comunica si a atrage atentia. In timp parintii vor invata sa distinga plansetele copiilor si sa le atribuie sens.

Atasamentul emotional
Legatura dintre nou-nascut si parintii sai, mai ales mama, este foarte speciala si stransa, aceasta legatura ajutand la dezvoltarea copilului.In prima luna copilul va invata sa recunoasca vocea si mirosul mamei.

Daca vreti sa folositi aceasta legatura ca sa il invatati sau chiar sa il disciplinati va trebui sa va concentrati numai asupra unuia sau a doua aspecte. Nou-nascutul nu este foarte atent astfel incat orice ii spuneti trebuie sa fie foarte clar si concis si va trebui sa ii repetati de cateva ori.

Contactul vizual este foarte important. Trebuie sa ramaneti mereu foarte calme si, daca la un moment dat simtiti ca situatia va depaseste, incercati sa faceti altceva timp de cateva minute.

Temperamentul

Au fost descrise trei tipuri de nou-nascuti:

  • cel docil,
  • cel dificil
  • cel apatic.

Dar fiecare copil este diferit si este normal ca nou-nascutul sa manifeste caracteristici ale mai multor tipuri de caractere.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news