Prima masă a bebelușului – colostrul

Nu degeaba colostrul a fost numit 'aurul lichid'. Bogăția de ingrediente din colostru nu se va regăsi nici măcar în laptele matern matur. Uite de ce este important să profiți de colostrul secretat în primele zile după naștere și să-ți hrănești copilul cu acest aliment pe care natura l-a creat special pentru el.

Atunci când vine pe lume, bebelușul tău este vulnerabil și are nevoie de anticorpi și de nutrienți care să contribuie la dezvoltarea optimă a sistemului său imunitar, astfel încât să fie ferit de alergii și boli.

Numărul mare de leucocite din colostrul secretat imediat după naștere protejează bebelușul în fața virusurilor și bacteriilor. Colostrul este considerat, de altfel,  un antibiotic perfect, fără efecte secundare și un vaccin natural sigur. În colostru se mai găsesc și polipeptide bogate în proteine (PRP)  – lanțuri scurte de 10 aminoacizi, cu rol imunomodulator și care stimulează acțiunea celulelor macrofage (celule ucigașe), ce înglobează și distrug organismele patogene.

Lactoferina, care ajută la creșterea și diferențierea celulelor, precum și la dezvoltarea armonioasă a sistemului asteorticular – este prezentă în colostru într-o concentrație de 7 ori mai mare decât în laptele matern matur.

Colostrul ajută și la eliminarea meconiului și a excesului de bilirubină, pe care ficatul imatur al bebelușului nu îl poate procesa încă.

De aceea, medicii recomandă să-ți alăptezi bebelușul încă din primele ore de la naștere, pentru a-i asigura celui mic un început bun în viașă, a-l proteja și a-l ajuta să se dezvolte armonios, încă de la venirea pe lume.

foto Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie