Primele cuvinte – cum îl ajuți să le spună

Primele luni tu ești cea care porți greul conversației. Iar la primul 'ma-ma' sau 'ta-ta' ești fericită că a început să vorbească. Primele cuvinte, spuse ca atare, sunt rostite mult mai târziu. Și depinde în primul rând de tine ca cel mic să vorbească.

 

Pe la 4-5 luni începe perioada 'lalațiunii'  – repetiția de silabe  care, aparent, au semnificație, dar pe care bebelușul nu le pronunță ca atare. Părinții care cred că bebe vorbește la această vârstă se mândresc degeaba cu realizarea bebelușului. Abia spre sfârșitul lunii a zecea de viață copilul începe să pronunțe cuvinte cu intenție și semnificație. Pe de doi ani, copiii știu între 20 și 200 de cuvinte. Diferența între limite este mare și în dezvoltarea limbajului contribuția ta, ca părinte, contează. Copiii care au fost stimulați de părinți să vorbească mai devreme și mai mult au, se pare, un IQ mai ridicat în jurul vârstei de 3 ani și obțin note mai bune în primii ani de școală decât cei lăsați să vorbească atunci când 'le vine'.

 

Cum îl ajuți să spună primele cuvinte?

1Începe devreme!

Deși pare fără sens să vorbești unui nou-născut, urechile și partea de creier care răspunde la sunete sunt bine dezvoltate încă de la naștere. Studiile arată că nou-născuții care aud mai multe conversații în rezerva de la maternitate răspund cu sunet. Vorbește-i mult, despre tot ce-l înconjoară și toate acțiunile pe care le faci în preajma lui, încă din prima zi de viață.

 

Încurajează-i curiozitatea2 (2)

Obosită de  programul de alăptat, schimbat, alinat crize de colici, ai probabil, un bagaj limitat de replici pe care le spui bebelușului. Hai să păpăm, hai să dormim și hai să ne schimbăm nu-l ajută prea tare în deprinderea abilităților de a vorbi. Urmărește-i privirea și dă-i informații despre orice ți se pare că-i atrage atenția. Vorbește-i cu cuvinte de oameni mari, fără diminutive și onomatopee. Dacă-i  dai o jucărioară, i-o poți descrie – ce face, ce culoare are etc. Fără să priceapă sensul cuvintelor, în sine, va reuși să facă asocieri mai repede decât crezi.

 

3Citiți împreună

Povestea de seară este o idee bună, dar încearcă să-l trasnformi într-un participant activ la momentul poveștii. Citiți împreună cărticele cu diferite texturi – textile, din carton gros, lucioase sau care scot sunete. Pornind de la o imagine, poți țese o întreagă poveste și poți introduce o mulțime de cuvinte noi.

 

Începe un dialog4

Începe un dialog cu bebelușul tău – Vezi cățelușul? – îl vei întreba când vei ajunge la pagina pe care este desenat un cățel. În prima seară nu-ți va răspunde, poate nici în a doua, dar după ce ți-l va arăta cu degetul într-o bună zi, îți va spune ceva pe post de răspuns. Fii atentă să îi răsplătești încercarea. Chiar dacă nu înțelege încă sensul cuvintelor, va pricepe că atunci când cineva rostește cuvinte, altcineva trebuie să răspundă – ceea ce creează din start condiția necesară pentru o bună comunicare.

 

5Închide televizorul

Deși părinților le este mai comod să planteze copilul în fața televizorului și există ceva programe educative pentru copii foarte micuți, s-a constatat că bebelușii care se uită la televizor vorbesc mai puțin. Specialiștii spun că baza pentru dezvoltarea vorbirii este tocmai interacțiunea socială, iar un personaj animat nu reacționează, nu-l încurajează, prin mimică, zîmbet, cuvinte, să continue comunicarea. Cu cât îi vorbești mai mult, cu atât bebelușul va vorbi mai mult.

 

Când să te îngrijorezi

Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, iar limbajul, așa cum am spus, este influențat și de implicarea părinților. Dacă tu ți-ai făcut temele, cel mai probabil copilul tău va vorbi devreme, mult și bine. Când să te îngrijorezi:

  • Dacă are deja 3 ani și nu înțelegi o vorbă din ceea ce spune
  • Dacă nu răspunde la comezi simple – Ia, te rog, cana (roșie)  sau nu leagă 2 cuvinte (la propriu) deși a împlinit 2 ani
  • Dacă singura formă de comunicare este arătatul cu degetul sau folosirea mimicii– strâmbături.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau