EXCLUSIV Psihologul Liliana Luca, despre copilăria în pandemie. Sfaturi importante pentru părinți

În perioada pandemiei, părinții reînvață, cumva, să fie părinți. Criza creată de pandemie, izolarea la domiciliu și stresul legat de siguranța copilului sunt lucruri de-a dreptul copleșitoare pentru părinți. Acum, mai mult ca niciodată, ei se confruntă cu diverse dileme în privința modului în care ar trebui să le explice celor mici situația dificilă și delicată în care se află întreaga omenire. Cum îi faci pe copii să înțeleagă că nu pot ieși afară la joacă din cauza unui virus? Cum le explici celor mici cât de gravă și de periculoasă este situația? Și este, de fapt, bine să le zicem adevărul sau ar trebui să-i mai „lăsăm” o vreme în lumea lor ideală?

Liliana Luca, psiholog clinician în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola' Iași, a explicat pentru Revista Baby maniera în care ar trebui să discutăm și să ne comportăm cu copiii în această perioadă.

– Cum le creăm copiilor iluzia că trăim într-o lume normală?

Dr. Liliana Luca: Este de preferat să fim sinceri cu copiii noștri. Să le explicăm ce se întâmplă în această perioadă, în funcție de vârsta și de gradul lor de maturitate, fără să înfrumusețăm situația și fără să evităm subiectul. Copiii au dreptul să fie informați, să cunoască noțiuni de bază pe tema aceasta astfel încât să își protejeze sănătatea și să acționeze preventiv pentru ei și pentru cei din jur.

Citește și: Medic pediatru: Ce putem face pentru a nu aduce coronavirusul în case

– Trebuie să le explicăm care este realtiatea? Și dacă da, cum facem acest lucru?

Dr. Liliana Luca: Fiecare dintre noi ne amintim cum, copii fiind, eram influențați de discuțiile celor mari.

Putem începe discuția pe un ton firesc, cu limbaj adecvat , care să transmită siguranță. Îi putem întreba ce cunosc despre acest virus și ce simt în legătură cu acesta: dacă se simt amenințați, dacă le este frică, dacă nu înțeleg ceva, dacă sunt indiferenți, astfel încît să conducem discuția în direcția dorită. Ne putem aștepta la orice fel de întrebări din partea copiilor: cum se transmite acest virus, de ce s-au închis școlile, este posibil să moară cineva dintre apropiații noștri sau chiar noi.

Dacă se întâmplă să ne întrebe ceva ce nu știm, să îi asigurăm că le explicăm imediat ce aflăm. Fiind sinceri, vom fi credibili.

Să încercăm să reacționăm cu calm și răbdare dacă nu respectă întocmai regulile impuse. Poate fi o șansă de a ne educa copiii în spirit de profilaxie și igienă necesare și după pandemie, fără să stigmatizăm sau să-i culpabilizăm pe cei bolnavi.

– Copiii nu au răbdare. Cum îi învățăm pe cei mici necesitatea răbdării?

Dr. Liliana Luca: Răbdarea se cultivă, precum știm. Noi suntem primul model de exprimare și conduită pentru copiii noștri. Copiii învață din exemple mai mult decât din îndemnuri sau din constângeri.

Atunci când nu reușim să fim un exemplu pozitiv, pentru că ne pierdem răbdarea și noi, părinții, este de preferat să recunoaștem că am greșit și să discutăm împreună ce am fi putut face să ne menținem controlul. Astfel îi ajutăm să înteleagă consecințele nerăbdării.

Să ne amintim că și ei trec printr-o perioadă dificilă și să nu avem pretenții exagerate. Îi putem ajuta să găsească modalități de a face așteptarea mai frumoasă.

Citește și: Scrisoarea unui virusolog pentru copiii săi. Ce sfaturi le-a dat pentru a trece cu bine de pandemie

– Ne puteți da un sfat pentru părinți în astfel de situații? Copiii simt îngrijorările adulților. Cum ar trebui să se schimbe rutina părinților?'

Dr. Liliana Luca: O schimbare radicală în rutina oricărei persoane, indiferent de vârstă, poate să ne tulbure și mai mult. Să urmăm programul obișnuit, dacă nu există alt motiv serios pentru care trebuie schimbat radical. Dacă este necesar să facem o schimbare, să fie făcută în cel mai delicat mod posibil. Să menținem un program, chiar dacă nu se merge la școală sau se lucrează de acasă.

Ne acordăm timp și disponibilitate atât nouă, cât și copiilor. Reducem timpul petrecut la televizor, discutăm calm noutățile, noile dispoziții. Suntem creativi, regăsim frumusețea și candoarea jocului împreună cu copiii noștri, adevăratele valori ale vieții.

sursa foto – Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton