Raceala si gripa. Fereste-l de ele!

Fiecare raceala debuteaza treptat si dureaza aproximativ noua zile. In primele trei zile, copilul care raceste (si este contagios) este agitat, are mai putina pofta de mancare si poate avea febra.

In a doua sau a treia zi a racelii se manifesta zgomotos nasul (care curge incontinuu si acesta este si semnul ca organismul lupta cu boala).

In urmatoarele trei zile febra este mai mica sau dispare, nasul este infundat de mucozitati dense, galbui si poate aparea si tusea, in special noaptea, cand cel mic este culcat pe spate si mucozitatile se aduna, blocand caile respiratorii.

Ultimele trei zile sunt cele de recuperare, copilul se comporta (aproape) normal si incepe sa manance din nou bine. Gripa, in schimb, are un cu totul alt ciclu „de viata. Debuteaza de cele mai multe ori brusc, primele simptome manifestandu-se in interval de cateva ore.

Febra dureaza doua-trei zile si copilul se recupereaza mult mai greu decat dupa o raceala. Reactiile sunt mult incetinite, apetitul dispare si tusea il necajeste zile intregi.

Bauturile calde subtiaza mucusul si amelioreaza astfel tusea. Ceaiurile contin si teofilina, care are un efect descongestionant, deschide caile respiratorii si calmeaza iritatiile. Mierea (nerecomandata copiilor sub un an) ajuta in lupta cu bacteriile, iar lamaia este un puternic antioxidant.

De ajutor impotriva tusei pot fi si baile calde. Aburii amelioreaza inflamatia mucoasei si ajuta la descongestionare. Acelasi rol il au bomboanele antituse, iar in lipsa lor puteti apela la un drops oarecare sau la o bomboana mentolata simpla.

Cand sa chemi doctorul

  • Bebelusul este palid, nu reactioneaza cand ii vorbesti, tuseste rau si are dificultati in a respira.
  • Plange mai mult decat de obicei, se trage de ureche si refuza sa manance sau sa bea din biberon.
  • Are temperatura mai mult de trei zile la rand (orice bebelus sub trei luni care are temperatura mai mare de 38º trebuie vazut de catre medic).
  • Copilul se plange de dureri de cap sau de o senzatie de jena in capul pieptului si are gatul intepenit.

Simptomele care le deosebesc

Raceala Gripa
Simptomele apar treptat
Nas curgand, stranut, tuse,
Gat dureros
Fara febra sau cu febra moderata
Obosela usoara
Apetit normal
Apare cel mai des toamna si iarna
Simptome bruste
Apare in lunile de iarna
Dureri musculare si simptome respiratorii
Febra mare si frisoane
Oboseala mare
Apetit scazut

Bronsiolitele – ce sa stii
Timp de trei-cinci zile, copilul are (aparent) aceleasi simptome ca si in cazul unei raceli. Dar apoi, in loc sa se amelioreze, starea bolnavului se degradeaza si respiratia devine cu atat mai suieratoare, cu cat infectia se intinde. Medicul va pune diagnosticul de bronsiolita, o boala cauzata de un virus.

Antibioticele nu au efect asupra acestuia, asa ca tratamentul este oarecum asemanator celui prescris in cazul astmaticilor. Daca bebelusul are dificultati serioase de respiratie, este necesara spitalizarea, administrarea de oxigen si „hranire intravenoasa.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate