Raceala si gripa. Fereste-l de ele!

Cum previi
1. Alaptarea – exista studii conform carora bebelusii alaptati sunt mai feriti de raceli si gripe, gratie anticorpilor continuti de laptele matern. Medicii recomanda prelungirea perioadei de alaptare si dupa inceperea diversificarii.

2. Igiena – poate suna banal, dar apa si sapunul fac minuni cand este vorba despre transmiterea microbilor. Recomandate sunt si servetelele antibacteriene si toate produsele care dezinfecteaza locurile atat de accesibile copiilor mici…

3. Distanta
– fata de alti copii bolnavi. Regula valabila mai ales in primele luni de viata, cand bebelusii sunt extrem de vulnerabili. Sa nu va fie jena sa-i intrebati pe vizitatorii care au copii mai mari daca sunt sanatosi, inainte de a-si face aparitia prin preajma patutului bebelusului vostru!

4. Vaccinurile – unii pediatri le recomanda ca mijloc eficient de prevenire a gripei, altii sunt mai circumspecti. Americanii vaccineaza antigripal bebelusii sanatosi cu varste intre sase si 24 de luni.

Raceala
Bebelusii sunt mai rezistenti…
Paradoxal, bebelusii tolereaza o raceala mult mai bine decat un adult. Asta ar fi vestea buna. Cea rea este ca, din cauza sistemului lor imunitar imatur, bebelusii pot raci de sase pana la zece ori pe an.

Cei mai multi dintre parinti cred ca bebelusii li se imbolnavesc fiindca se stranuta in directia lor; dar, de fapt, cel mai frecvent, calea de transmitere a microbilor este prin atingerea mainilor bebelusului, si/sau a unei jucarii pe care, mai apoi, cel mic le va duce la nas sau in gura.

Desfunda-i nasul, grabeste-i vindecarea
Cum un bebelus nu-si poate sufla nasul (nici un copil de doi ani nu se descurca bine), parintilor le revine importanta sarcina de a curata mucozitatile.

In functie de cat de bine se achita de treaba, cel mic se poate vindeca mai repede. Puneti cateva picaturi de ser fiziologic sau solutie salina in nari, pentru „diluare, si extrageti-le cu ajutorul unei seringi (fara ac!)

Apoi, faceti-i celui mic o baie calda. Cateva picaturi de ulei de eucalipt puse in apa sau aplicarea lor direct pe piele poate fi de ajutor.

Gripa
Medicamentele potrivite ajuta!
Durerea si febra care insotesc o gripa sunt semne ca organismul lupta impotriva bolii. Copiii foarte mici pot face si diaree si vomita des din cauza febrei mari. In aceste cazuri se recomanda administrarea de lichide, pentru a preveni deshidratarea, extrem de periculoasa pentru un nou-nascut.

Acetaminofenul si ibuprofenul se recomanda, de obicei, in caz de gripa (acesta din urma este administrat inainte de culcare, pentru ca efectul lui dureaza mai mult). Dozarea se face in functie de greutatea si de varsta copilului.

Vaccinare: da sau nu?
Campaniile provaccinare au ecouri contradictorii in randul potentialilor pacienti. Adultii, receptivi in anii trecuti la ideea unui vaccin care sa-i fereasca de gripa, au devenit reticenti dupa comentariile difuzate de mass-media, conform carora desele mutatii la nivelul virusurilor ar face ca vaccinul realizat dupa o tulpina de anul trecut sa aiba eficienta mica sau zero anul urmator.

Parintii lupta cu gripa prin metode „traditionale si apeleaza mai rar la vaccin, desi statisticile sunt ingrijoratoare. In SUA, in fiecare an, gripa se soldeaza cu 114.000 de spitalizari si 36.000 de decese!

Text: consultant Dr. Amelia Dan, Foto: Monika Adamczyk/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate