Lămuriri legate de restricțiile militare: ce trebuie să știe părinții

Grupul de Comunicare Strategică a făcut o serie de precizări legate de restricțiile de circulație din ordonanțele militare adoptate pentru durata stării de urgență. Autoritățile au decis să răspundă celor mai frecvente întrebări puse de jurnaliști și cetățeni. Printre întrebări au fost și unele legate de familie, pe care mulți părinți și le pun: Cum pot ieși din casă tinerii sub 18 ani?; Puteți să vă luaț soțul/soția și copiii de la spital?; Pot părinții divorțați care vor să-și viziteze copiii?

Citește și: Ce poți face cu copilul acasă cât sunt închise școlile. Sfaturi de la Ela Crăciun

Iată răspunsul autorităților:

  1. Este permisă circulația persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinței/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6? Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

Răspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări. În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.

Citește și: Ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți au Covid-19 și nu are cine să-i îngrijească

  1. Pot să mă deplasez pentru a-mi lua de la spital soția și copilul minor?

Răspuns: Da. În baza declarației pe propria răspundere în care menționați că deplasarea dumneavoastră se face dintr-un motiv justificat. O declarație similară va trebui să fie completată și de soție.

  1. Este permisă deplasarea părintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat în întreținerea celuilalt părinte?

Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotărârea notarială sau judecătorească de divorț privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de părintele care nu îl are în întreținere, în perioada stabilită în hotărârea de divorț.

Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Stiri