Ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți au Covid-19 și nu are cine să-i îngrijească

Copiii ai căror părinți sunt spitalizați din cauza coronavirusului și nu pot fi îngrijiți de alte rude sau de prietenii de familie vor fi luați în grija statului, prin intermdiul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului, susține Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (DGASPC).

„În situaţiile familiilor care au un copil sau mai mulţi copii cu dizabilităţi şi care se află în contextul nefericit ca ambii părinţi să fie bolnavi şi să necesite spitalizare în regim de urgenţă, iar copilul este asimptomatic sau este sănătos şi, foarte important, nu există niciun fel de alternativă în familia restrânsă, în familia lărgită, la rude, la cunoştinţe, în cercul de prieteni, care să poată îngriji temporar, pe o perioadă determinată copilul, şi la solicitarea părintelui, direcţia de protecţie a copilului poate veni în ajutor şi poate prelua copilul pentru o perioadă determinată de timp', a declarat Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, potrivit stiri.tvr.ro.

Citește și: Coronavirus: Ce măsuri trebuie să ia părinții pentru a-și proteja copiii

Mădălina Turza a explicat într-o postare pe rețelele de socializare care sunt situațiile excepționale în care DGASPC intervine pentru protecția copiilor.

Există o procedură de siguranță, pentru situații excepționale ca o măsură de protecție a copiilor aflați în situația în care se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. Dacă ambii părinți ai copilului cu dizabilitate se îmbolnăvesc și necesită simultan spitalizare;
  2. 2. Dacă copilul este sănătos și nu s-a identificat nicio rudă, familie extinsă, prieten, care să îl îngrijească până la însănătoșirea unuia dintre părinți.

La solicitarea părintelui, DGASPC-ul (Protecția Copilului) poate oferi sprijin prin preluarea copilului până la revenirea părintelui', a scris președintele DGASPC pe pagina sa de Facebook, făcând apoi un apel la calm și rugându-i pe părinți să nu intre în panică și să rămână lucizi în aceste situații dificile prin care trecem cu toții.

Citește și: Coronavirus: Este sau nu indicat să-ți scoți copilul la plimbare? Răspunsul lui Streinu Cercel

Știu că este o perioadă dificilă pentru fiecare dintre noi și că teama ne poate face să acționăm irațional, dar rugămintea mea la voi este să încercați să fiți lucizi și să nu răspândiți informații alarmante, care nu folosesc nimănui. Sunt situații în viață, în care chiar nu există altă alternativă (rude, cunoștințe, prieteni). Puține, evident. Ce facem cu acei copii? Îi lăsăm pe stradă? Același lucru se întâmplă și în situația absenței epidemiei, când nu mai există rude sau familie. Nu este nimic nou, a închieiat Mădălina Turza.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau