Rivalitatea dintre frati

Certurile dintre frati – o problema veche de cand lumea! Probabil ca incercarea de a potoli disputele dintre copii este cea mai grea misiune a unei mame.

Vesnicele dispute dintre cei doi copii ai mei ma dispera
Baiatul meu de opt ani nu se intelege deloc cu sora lui, cu doi ani mai mare. In clipa in care ii las singuri, e clar ca incepe scandalul. Ce pot sa fac?

Chiar daca, aparent, scandalul dintre doi frati dureaza la nesfarsit, lucrurile nu stau chiar asa; el persista catva timp, apoi apele se linistesc.

De aceea, cel mai important lucru este ca tu sa nu intervii si, mai ales, sa nu iei partea unuia dintre ei (a celui mai mic – pentru ca e mai mic, a fetitei – pentru ca e fetita etc.). Ei vor uita ca s-au certat, insa vor tine minte ca mama a tinut cu celalalt… Pe langa asta insa, certurile dintre frati au si o latura buna: ei invata cum sa gestioneze un conflict.

Daca insa nu mai suporti vacarmul din casa, poti sa intervii intr-un singur mod: explicandu-le ce se intampla. Intai, defineste starea de fapt („Fiecare dintre voi vrea sa se uite la alt program la televizor), apoi spune ceea ce crezi despre sentimentele lor de moment, ca sa inteleaga ca iti pasa de necazul lor („Vad ca amandoi sunteti foarte suparati) si incurajeaza-i sa gaseasca o solutie („Cum facem, ca sa fiti amandoi multumiti?).

Daca spiritele sunt prea incinse ca sa mai poata gandi, asteapta-i sa se calmeze si intreaba-i dupa aceea cum ar fi trebuit sa procedeze. In orice caz, nu le permite sa se bata. Ei trebuie sa inteleaga ca nu violenta e o solutie, ci numai negocierea.

De fapt, tu ai putea anticipa unele conflicte: daca baiatul se poarta urat ori de cate ori vine o fetita in vizita la sora lui, il poti trimite la un prieten sau cu tatal lui la cumparaturi etc. Sau observa-i atunci cand se joaca si urmareste ce anume declanseaza, de obicei, conflictul, ca sa poti preintampina izbucnirea lui.

Cel mic se simte singur
Am trei baieti (de 7, 10 si, respectiv, 12 ani) si, de cele mai multe ori, cei doi mai mari se joaca impreuna, ignorandu-l pe cel mic. El sufera, pentru ca se simte exclus. Nu stiu ce sa fac.

Trei nu e un numar favorabil atunci cand e vorba despre relatii intre persoane. Daca erau doi sau patru copii, era mai usor, pentru ca se formau doua perechi – aceasta fiind o tendinta general umana. De aceea, ar fi bine sa le propui jocuri in doi celui mai mare si celui mai mic, precum si celui mijlociu cu celui mic.

Poate fi vorba despre orice, de la mers la patinaj impreuna, pana la mers in tabere impreuna. Dar in acest timp, trebuie sa te ocupi de cel ramas acasa, astfel incat el sa nu se simta exclus.

In organizarea acestor escapade in doi, trebuie sa gasesti ceva pe placul amandurora, astfel incat fratele cel mare sa nu resimta escapada ca pe o corvoada. Gandeste-te ca un baiat de 12 ani si unul de sapte nu au, in general, prea multe preocupari comune.

Fata cea mica o invidiaza pe sora ei
Desi eu le tratez la fel, fiica mea cea mica (11 ani), care e grasuta, o invidiaza pe sora ei mai mare (14 ani), care e zvelta si eleganta. Cum sa pun capat acestei gelozii?

Parintii n-ar trebui sa-si trateze copiii la fel, ci diferentiat, in functie de personalitatea fiecaruia. Poate ca fata cea mica avea nevoie de mai multa atentie ca sa-si dezvolte respectul de sine.

Poate ca ai gresit incurajand tendinta spre eleganta a fiicei tale mari, ceea ce a condus-o pe cea mica la concluzia ca, fiind grasuta si neinteresata de moda, e mai prejos decat sora ei.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii