S-a nascut primul copil dintr-un uter transplantat de la o femeie decedata

O fetita sanatoasa de 2.5 kg a venit pe lume in urma cu un an, dupa ce mamei sale i-a fost transplantat un uter primit de la o persoana decedata. Fetita are in prezent un an, iar datele despre nasterea sa au fost date presei abia anul acesta, dupa ce echipa medicala a publicat informatiile in jurnalul medical The Lancet.

O femeie de 32 de ani din Brailia, Sao Paolo, a adus pe lume o fetita in 2017, dupa ce inainte cu un an i s-a transplantat uterul unei femei decedate. Mama se nascuse fara uter si nu ar fi putut avea copii altfel, fapt ce dechide noi orizonturi pentru tratarea infertilitatii.

Bebelusul e primul din lume nascut dupa transplantul de uter de la o donatoare decedata

Fetita nu este primul bebelus nascut dintr-un uter transplantat, existand astfel de cazuri in care unele femei sau chiar propriile mame le-au donat fiicelor lor uterele lor pentru a putea aduce copii pe lume.
In schimb, premiera in acest caz consta in transplantarea cu succes a uterului de la corpul neinsufletit al unei femei. Aceasta procedura a mai fost incercata de alte 11 ori, insa este pentru prima oara cand in urma procedurii chirurgicale vine pe lume un copil.

Pentru a putea aduce pe lume fetita, mama a fost nevoita sa faca o terapie de medicamente imunosupresoare, pentru ca organismul ei sa nu respinga noul organ, apoi i-au fost fertilizate in vitro ovulele proprii, criogenizate anterior operatiei.

Copilul s-a nascut prin cezariana la 35 saptamani si 3 zile, avand 45 cm in lungime, o dimensiune obisnuit pentru un nou-nascut. Odata cu operatia de cezariana, uterul noii mame a fost inlaturat.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere