Cum vorbim despre sex cu copiii

Suntem fiinte sexuale, chiar daca suntem sau nu activi din acest punct de vedere. Sexul e ceea ce suntem si nu ceea ce facem, o suma a caracteristicilor biologice si a experientelor noastre.

Tot timpul mi-a placut stereotipul „Copilul meu va implini 16 ani si ma va uri'. Se poate intampla si mai devreme, motivele sunt multe si variate, de cele mai multe ori cunoscute. Schimbarile prin care trece corpul in aceasta perioada, raportarea la arhetipurile parentale, la modelele culturale impuse social, toate acestea fac din lumea copilului tau una confuza, plina de intrebari si foarte putine raspunsuri pertinente.

Rolul tau in toata povestea asta numita „adolescenta', pentru ca da, ai si tu unul, nu se rezuma doar la prezenta fizica sau la aprovizionarea cu cele trebuincioase, ci si la discutii si lamuriri, la atitudini pozitive si sanatoase. E momentul, chiar daca nu ai copil adolescent, sa vezi care sunt momentele prin care trece el, din punct de vedere al sexualitatii.

Primii pasi
Chiar daca ti se pare ciudat si greu de crezut, viata sexuala a copilului tau incepe foarte, foarte devreme. La nastere, sexul unui copil determina comportamente distincte ale parintilor, care vor influenta dezvoltarea ulterioara a copilui. Elementele din care este compus universul lui vor determina viata lui viitoare. Chiar si culorile folosite la decorarea camerei copilului, jucariile ce ii vor fi aduse reprezinta intaritori pentru comportamentul lui ulterior.

Parinti vs. copii?
De cele mai multe ori, copiii sunt vazuti ca fiind nonsexuali, iar parintii incearca sa-i pastreze inocenti, sa ignore sau sa pedepseasca curiozitatea sexuala naturala a copilului. Parintii care se simt amenintati de curiozitatea sexuala a copilului lor si raspund cu ostilitate, pedeapsa sau inducerea fricii pot sa altereze dezvoltarea sexuala a copilului lor. Efectele pe care pedepsele tale le pot avea asupra pustiului sau pustoaicei tale sunt din cele mai neasteptate.

Varstele sexualitatii

Trebuie sa stii ca descoperirea sexuala incepe cu explorarea genitala si cu atingerea. Stimularea genitala incepe imediat ce copilul a dobandit coordonarea membrelor, asadar nu te teme si nu te arata oripilata de micile gesturi cu tenta sexuala pe care le inregistrezi la el.

Intre un an si trei ani, copiii incep sa observe diferentele, demonstreaza interes pentru ritualul baii si al mersului la toaleta. De unde pana acum aveai probleme cu aceste aspecte, acum e momentul sa stii ca micutii incep sa perceapa aceste activitati din cu totul alt unghi.

Intre trei si cinci ani incep sa comenteze diferentele dintre organele sexuale, curiozitatea ii face sa vrea sa atinga trupul celuilalt, incep sa puna intrebari in legatura cu „cum se fac copiii'. Nu te teme de aceste reactii, sunt absolut normale.

Dupa cinci ani, baietii se vor intreba deja asupra rolului testiculelor si vor incepe sa faca „asociatii' intre organele feminine si masculine. Comportamentul sexual uman nu este limitat de perioade de reproducere, ci de placerea sexuala.

Sentimentele si interesele
Odata cu inaintarea in varsta, modul de manifestare al copilului tau in ceea ce priveste sexualitatea se schimba. De la pubertate (preadolescenta) la adolescenta copilul incepe sa dezvolte sentimente sexuale, interese sexuale si schimbari ale corpului si organelor genitale.

Modificarile fiziologice implica, asa cum e si normal, schimbari psihologice. Probleme legate de primul ciclu, polutii nocturne, masturbare, activitate sexuala si educatie sexuala in mod normal apar in jurul acestei varste. Parintii, precum si cei care intra in legatura cu copilul in jurul acestei varste trebuie sa raspunda acestor probleme cu atitudini pozitive si sanatoase. O atitudine brutala, insensibila, cu accente tiranice, poate crea o reactie adversa asupra copilului tau.

Daca ti se pare ca interesul copilului tau se manifesta intr-o directie pe care tu (din prejudecati, din motive traditionale sau morale) nu o poti accepta, cere sfatului unui psiholog. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau