Cum vorbim despre sex cu copiii

Tulburarile sexuale
Prima categorie cuprinde ceea ce specialistii denumesc tulburari ale dorintei sexuale – dintre care cele mai des intalnite se refera la dorinta sexuala diminuata, la aversiunea sexuala, tulburarile de excitatie sexuala (tulburarea de orgasm) care se imparte, la randul ei, in tulburarea de orgasm a femeii si a barbatului, ejacularea precoce. In subcategoria parafiliilor sunt descrise urmatoarele tulburari sexuale: exhibitionismul, fetisismul, froteurismul, masochismul sexual, sadismul sexual, fetisismul transvestit, voyeurismul. A doua categorie de tulburari sexuale se refera la tulburari ale identitatii sexuale.

Ce inseamna identitate?
Identitatea reprezinta, inainte de toate, individualitate si apartenenta si cuprinde identitatea de gen – adica apartenenta la unul dintre cele doua genuri, Se stabileste intre 18 luni si 3 ani, dupa care ramane fixata pe viata. Identitatea rolului sexual este expresia identitatii sexuale (masculina sau feminina), manifestarea atitudinilor si sentimentelor care sunt specifice pentru femei sau barbati. {i, in final, orientarea sexuala hetero, homo sau bisexuala, care se refera la sentimentele de atractie sexuala catre unul sau amandoua dintre genuri.

Inceputul activitatii sexuale
Odata cu maturizarea biologica sau pubertatea, baietii si fetele dezvolta caracteristici sexuale primare si secundare, receptivitate sexuala si capacitatea de reproducere. Multi adolescenti incep sa fie sexual activi. Sexul poate sa reprezinte o presiune a grupului pentru adolescentii cu incredere scazuta in fortele proprii.

A face sex cand nu esti pregatit poate da nastere unor sentimente de vinovatie si anxietate, nevoia de a te simti iubit, asteptarea iubirii, teama de respingere sunt doar cateva din sentimentele care il incearca pe un adolescent. In relatia cu copilul, la acest moment te ajuta amintirile tale despre tine la varsta lui. Nu uita cum era cand tu asteptai un telefon de care ti se parea ca era legat bunul mers al lucrurilor in univers, nu te grabi sa condamni si da dovada rabdare.

Homosexualitatea
Este o orientare sexuala caracterizata de atractia estetica, romantica sau sexuala catre cineva de acelasi sex. Comportamentul homosexual este relativ frecvent la mamifere si la pasari. Aceasta comportare pare sa faca parte din structura de socializare si dominanta sociala. S-a observat, de asemenea, ca acest comportament este mai frecvent la animalele cu inteligenta mai dezvoltata.

Dictionarul de Medicina Oxford precizeaza ca „homosexualitatea nu este privita ca o afectiune psihiatrica'. De asemenea, apreciaza ca nu exista medicamente capabile sa schimbe orientarea sexuala. Pentru reducerea anxietatii si a sentimentului de vinovatie, specialistii recomanda consilierea.

Denumirea parafiliei Manifestarea
Exhibitionismul Este o deviatie sexuala constand in expunerea in public a organelor genitale, in scopul de excitare sexuala, deseori insotita de cuvinte obscene.
Fetisismul Este o perversiune caracterizata prin inlocuirea persoanei cu o parte a corpului sau, mai frecvent, cu un obiect, a carui vedere sau atingere produce placere sexuala.
Voyeurismul Se caracterizeaza prin obtinerea satisfactiei sexuale privind organele sexuale ale altei persoane.

Fii un copilot bun!
Tulburarile sexuale isi fac simtita prezenta in adolescenta sau pot fi observate in aceasta perioada. Este important ca in momentul in care exista cea mai mica banuiala, intemeiata, sa se apeleze la un specialist. Parintele poate sa apeleze la un specialist caruia sa ii prezinte date astfel incat sa nu fie zdruncinata relatia parinte – copil de o alarma falsa. Calatoria copilului spre maturitate este nu atat lunga, cat presarata cu intrebari si incertitudini. Imbarcata alaturi de el, fii un copilot bun pentru copilul tau; vei fi uimita cate lucruri vei invata si tu!

Text: Psiholog Robert Cristian
Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau