Sănătate: copilul are bronșită?

Respirația șuierătoare este un semn că bebelușul tău ar putea suferi de bronșită, o infecție a căilor respiratorii, care are o incidență mai mare în rândul copiilor odată cu începerea grădinițelor și școlilor, dar și pe parcursul întregului sezon rece. 

Bronsitele debuteaza prin afectarea cailor aeriene superioare: copilul stranuta, tuseste, respira greu.

In plus, face febra moderata (38°C – 38,5°C) si are o stare generala proasta. Dupa un interval de una – trei zile, micutul incepe sa aiba si expectoratie cu mucozitati (muco-purulenta, cum o numesc medicii).

Parinții confundă deseori, într-o prima faza, bronsita cu o raceala sau gripa.

La copii, acest tip de afectiune constituie 20% din totalul infectiilor respiratorii acute. O bronsita acuta infectioasa poate fi virala (produsa de virusuri gripale, de exemplu) sau bacteriana.

Aceasta din urma apare in evolutia unei bronsite acute virale, care se suprainfecteaza. La formele virale nu este nevoie ca tratamentul sa se faca cu antibiotice, insa in cazul celor bacteriene, acest lucru se impune.

Daca boala dureaza mai mult de sase – zece zile inseamna ca s-a cronicizat. Atunci puseele de tuse si de expectoratie muco-purulenta se intensifica.

Forme de manifestare
In cazul copiilor, exista mai multe forme de manifestare a bronsitelor. Medical, acestea se numesc: bronsiolita (bronhiolita, la sugar), bronsita obstructiva la copilul sugar si copilul mic sau bronsita obstructiva recidivanta la copilul mic si prescolar.

Bronsita obstructiva recidivanta se repeta pe parcursul a doi ani consecutivi, de doua – trei ori pe an. Orice recidiva sporeste riscul transformarii ei in astm bronsic.

 

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul