Sarcina extrauterina

In trecut, numeroase sarcini extrauterine aveau ca rezultat inevitabil moartea femeii insarcinate. Datorita mijloacelor moderne de diagnosticare si tratament, astazi, rata mortalitatii nu depaseste 0,1% din totalul sarcinilor ectopice – desi sarcina extrauterina este printre primele cauze de deces matern.

Practica medicala a stabilit cativa factori de risc, care pot creste semnificativ incidenta sarcinii extrauterine.

Astfel, se vorbeste despre:
– antecedente personale (o sarcina extrauterina anterioara creste riscul unei noi sarcini ectopice)
– infectii pelviene netratate (boala inflamatorie pelviana)
– prezenta steriletului (poate duce la aparitia unor infectii pelviene, in cazul in care femeia nu merge cu regularitate la consult medical de specialitate)
– existenta unor afectiuni ginecologice (fibromioame – tumori benigne, endometrioza)
– fertilizarea in vitro
– tabagismul
– folosirea contraceptiei de urgenta, cunoscuta si ca „pilula de a doua zi (fie pilule speciale, administrate in maximum 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat, fie introducerea unui dispozitiv intrauterin in maximum cinci zile de la contactul sexual neprotejat).

Sarcina extrauterina poate surveni insa si in absenta oricaror factori de risc, cercetarea medicala nereusind, pana in acest moment, sa identifice cu exactitate care sunt motivele care duc la dezvoltarea embrionului in afara cavitatii uterine.

Cum apare o sarcina extrauterina
In mod normal, ovulul fecundat coboara din trompa uterina si se stabileste in cavitatea uterina, unde urmeaza sa se dezvolte. In cazul sarcinii extrauterine, ovulul fecundat fie ramane in trompa, fie se grefeaza pe oricare dintre organele abdominale ori in interiorul canalului cervical, la nivelul colului uterin.

Cea mai des intalnita este sarcina tubara (95% din cazuri) – in care embrionul se dezvolta intr-una din trompe, in acest caz principala complicatie fiind ruptura trompei afectate).

Celelalte tipuri (sarcina ovariana, sarcina abdominala, sarcina cervicala si sarcina intra- ligamentara) sunt rar intalnite (de exemplu, o sarcina cervicala apare la 15.000 de nasteri), dar dau complicatii extrem de grave.

Care sunt simptomele?

Dupa cateva saptamani de dezvoltare (sau chiar trei luni, in cazul sarcinii extrauterine cervicale), in 99% din cazuri apare o durere foarte puternica in partea inferioara a abdomenului.

In cazul sarcinii tubare, placenta rupe peretele trompei si declanseaza o hemoragie interna. Femeia este palida si isi pierde cunostinta daca se ridica brusc in picioare sau chiar atunci cand merge.

In 40% din cazuri, femeile prezinta sangerari vaginale reduse, de culoare maronie. Starea generala de sanatate se altereaza rapid, durerile sunt puternice, iar femeia nu le mai poate localiza cu exactitate. Apar ameteli accentuate, iar tensiunea arteriala scade o data cu instalarea starii de soc. In acest moment, se impune spitalizarea imediata, tratamentul aplicat fiind in exclusivitate chirurgical.

Femeile operate pentru sarcini extrauterine devin sterile numai in proportie de 5-20 %, in conditiile in care se practica interventii care duc la conservarea trompei. In cazul unei noi sarcini tubare, va fi afectata cealalta trompa uterina.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton