Ti-ai dorit un copil, te simti (in teorie) pregatita sa devii mama, citesti carti de specialitate si, totusi, te lasi cuprinsa de temeri legate de sarcina si nastere…
Ii fac rau copilului
Greturile, care au loc, de obicei, dimineata, creeaza o stare atat de proasta viitoarei mame nu numai fizic, ci si psihic.
Cele care in primele luni de sarcina nu pot manca mai nimic, fara sa aiba un nou episod de voma, sunt sincer ingrijorate ca viitorul bebelus nu se hraneste cum trebuie si nu se poate dezvolta bine.
Specialistii le linistesc: cu exceptia cazurilor in care devii foarte deshidratata, caz in care oricum ti se vor administra perfuzii, greturile, indiferent cat de severe sunt, nu afecteaza fatul.
Acesta isi ia nutrientii necesari din oricat de putin ii oferi. Insa, ai grija sa iei vitaminele prescrise de medicul tau. De preferat ar fi sa mananci mai des, portii mici, care sa nu-ti suprasolicite sistemul digestiv.
La nevoie, se pot administra, numai cu acordul medicului, anti-vomitive care nu sunt periculoase pentru fat.
Bebe cu „defect”
Ca multe viitoare mamici, vei astepta si tu cu sufletul la gura rezultatele analizelor, pentru a vedea daca bebelusul tau se dezvolta normal, daca va fi sanatos.
Daca esti usor impresionabila si ai auzit multe povesti ale prietenelor, cunostintelor, sau te-ai uitat prea mult la „stirile de la ora 5”, ai probabil accese de panica: „dar daca bebelusul meu va avea vreun defect”?
Tot specialistii te linistesc: in realitate, riscul de defecte congenitale este relativ mic – de 4%; el creste, ce-i drept, cu varsta mamei, in special dupa 30-35 de ani.
Pentru a scapa de griji, trebuie ca de la prima vizita sa informezi medicul asupra istoricului medical al familiei, sa-ti respecti programarile la vizitele medicale si la analize, sa-ti iei suplimentele cu acid folic si vitaminele si mineralele prenatale.
Foarte multe dintre femei se sperie de rezultatele de la triplul test – care depisteaza defectele de tub neural si anomaliile cromozomiale. Acesta, insa, nu are acuratete de 100% – valorile se calculeaza oarecum statistic, in functie de varsta mamei, si se refera la riscul de anomalii.
Rezultate concludente pot da doar teste ulterioare, indicate sau nu de medicul care interpreteaza valorile anormale ale triplului test.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2