Sarcina fara temeri

Rezultatul de la triplul test are si o componenta statistica. Amniocenteza permite o diagnosticare mai sigura.

Complicatii
Preeclampsia si diabetul le sperie rau pe viitoarele mamici. Prima se produce cand tensiunea creste si afecteaza, procentual vorbind, 7% dintre toate sarcinile din intreaga lume – cel mai adesea la prima sarcina sau la sarcini gemelare/multiple.

Primele simptome ale preeclampsiei sunt tensiunea marita si edeme (umflare) la nivelul fetei si mainilor, vedere incetosata, dureri de cap, iar la analize apar proteine in urina. Riscul de preeclampsie apare, de obicei, in a doua jumatate a sarcinii, dar detectata din timp, poate fi tinuta sub control si nu pune probleme serioase.

La fel, diabetul gestational (a nu se confunda cu diabetul de tip I si II) este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii, dar poate fi controlat prin modificari in dieta, in special prin limitarea carbohidratilor.

Pentru a scapa de gandurile rele, un simplu test de sange intre saptamanile 24 si 28 de sarcina va releva nivelul glucozei din sange. Procentual, diabetul gestational afecteaza aproximativ 4% dintre femeile insarcinate.

15% din populatia globului are Rh negativ. Daca esti insarcinata, determinarea Rh-ului este importanta in monitorizarea sarcinii.

Daca tu ai Rh negativ, iar partenerul pozitiv, sarcina este considerata cu risc – inca de la inceput, se determina anticorpii anti-D materni. Testele se repeta in saptamana 28, iar in cazul prezentei anticorpilor, gravida trebuie monitorizata pentru a se depista eventuale semne ale afectiunii fetale.

Let’s talk about sex
Nu sexul bebelusului, ci acela care a favorizat aparitia sarcinii. Cele mai multe dintre insarcinate se tem ca, de-a lungul celor 9 luni, modificarile prin care vor trece le vor afecta serios viata sexuala si ca vor avea interdictii de tot felul pe acest subiect.

Aici, tine si de partener sa-ti alunge temerile. Mai degraba femeile sunt cele care au anumite retineri cand este vorba despre sex in sarcina – gandindu-se ca nu mai sunt atragatoare pentru partener. Daca si-ar alunga aceste ganduri, s-ar putea bucura de aceasta perioada, care, hormonal, cel putin, garanteaza momente sexuale „fierbinti”.

Imi este foarte frica de nastere
Intr-o prima parte a sarcinii, ai griji legate de alegerea numelui, decorarea camerei etc. Asta in cazul in care nu faci parte dintre cele pe care superstitiile le opresc sa cumpere trusoul bebelusului inainte de nastere.

Dupa ce toate aceste probleme „administrative” iau sfarsit, te apropii de luna a noua si incep sa-ti dea tarcoale gandurile legate de evenimentul in sine.

Pentru inceput, te vei speria, probabil, la gandul ca nasterea ta s-ar putea declansa prea devreme. Chiar presupunand ca va fi asa, tine cont ca 70% dintre prematuri se nasc intre saptama­nile 34-36, ceea ce presupune putine riscuri pentru bebe.

Cat despre travaliu in sine si nastere, nu te mai lasa impresionata de momentele dramatice din filme si incearca sa scapi de frica. Evident ca vei avea dureri, insa nu atat de atroce pe cat crezi tu, iar anesteziile au si ele un rol in poveste.

Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate