Sindromul Ovalului Polichistic (SOP) ar putea cauza autism

Un studiu recent arata o legatura intre afectiunea cunoscuta ca Sindromul Ovarului Polichistic (SOP), de care sufera unele femei, si nasterea unui copil cu autism.

Daca esti acea una din 10 femei care sufera de Sindromul Ovarului Polichistic, probabil deja simti ca ai parte de tot ghinionul din lume: anovulatie, lucru care poate face ca o sarcina sa apara greu, predispozitie la obezitate si diabet.

Mai nou, un studiu publicat in jurnalul medical Molecular Psychiatry si revista medicala Nature arata o legatura intre dezechilibrul hormonal, prezent in organismul mamei care sufera de SOP si o rata mai mare de aparitie a afectiunilor din spectrul autist, la copiii nascuti de aceste mame.

Desi acestea nu sunt nici pe departe vesti bune, riscul mai mare se pare ca nu ar fi cu adevarat ingrijorator. Mai mult, oamenii de stiinta ar putea cerceta mai departe sa afle exact cauza aparitiei diferitelor forme de autism, incat sa dezvolte si tratamente aplicate timpuriu.

O legatura hormonala intre Sindromul Ovarului Polichistic (SOP) si autism

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au studiat baza de date medicala nationala suedeza, observand aici toti copii nascuti intr-o perioada de 20 de ani.
Dintre acestia, 24.000 fusesera diagnosticati cu autism, in timp ce 200.000 nu.

„Am comparat copiii ce au primit acest diagnostic cu cei care nu l-au primit, si cu masura in care mama suferea de Sindromul Ovarului Polichistic.
Am observat ca mamele cu SOP aveau cu 59% mai mare risc sa aiba un copil cu autism decat celalte mame”, a explicat Renee Gardner unul dintre cercetatorii ce a participat la acest studiu.

Legatura dintre SOP si autism ar putea sta in excesul de hormoni precum testosteronul, lucru ce caracterizeaza Sindromul Ovarului Polichistic.

Excesul de testosteron, ce se inregistreaza inclusiv pe perioada sarcinii in cazul femeilor ce sufera de Sindromul Ovarului Polichistic, ar putea influenta subtil modul in care creierul si sistemul nervos se dezvolta.

Un alt posibil motiv pentru asocierea dintre autism si SOP sunt modificarile la nivelul metabolismului, in cazul femeilor cu SOP: tendinta de a avea o greutate mai mare, rezistenta la insulina si chiar diabet de sarcina.

Sursa: fitpregnancy.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate