Excesul de lichid amniotic (polihidraminoza) – Simptome, cauze, precautii

Inca din primul trimestru de sarcina, incepand cu saptamana a 14-a, lichidul amniotic incepe sa se formeze si sa ajunga in sacul amniotic.
La inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, bebelusul incepe sa inghita din lichidul amniotic si sa il elimine inapoi sub forma de urina, ciclu ce se repeta permanent.

Bebelusul are deci un impact major in privinta cantitatii de lichid amniotic prezent in sacul amniotic. Uneori insa, exista o hiba in acest ciclu si poate exista prea mult lichid amniotic.

Cat de mult lichid amniotic ar trebui sa am?

In mod obisnuit, cantitatea de lichid amniotic creste pana la inceputul celui de-al treilea trimestru, cel mai mult fiind in saptamanile 34 si 36 de sarcina, cand poti avea pana aproape de 1 L de lichid amniotic.
Ulterior, nivelul de lichid amniotic scade, pana cand copilul vine pe lume.
In unele situatii, cantitatea de lichid amniotic prezent in sacul amniotic poate fi in exces, caz in care se discuta despre polihidraminoza, sau poate fi insuficienta, caz in care e vorba despre oligohidramionza. Cazurile de polihidraminoza, sau de lichid amniotic in exces, apar la aproximativ 1% din sarcini.

Cum stii ca ai prea mult lichid amniotic?

Medicul va banui ca aceasta problema exista daca uterul tau creste mai repede decat ar trebui.
Totodata, e posibil sa ai un disconfort mai pronuntat la nivel abdominal, dureri de spate, dificultati de respiratie si maini si picioare umflate. Daca ai aceste simptome, e probabil ca medicul sa te trimita la o ecografie.

Aici, tehnicianul iti va masura cantitatea de lichid amniotic, printr-o metoda ce presupune impartirea la analiza a uterului in 4 parti distincte si masurarea cantitatii de lichid prezenta in fiecare din cele 4 zone.
Fiecare din zone este masurata in centimetri, astfel ca si indexul de lichid amniotic (AFI), este masurat tot in cm, fiind suma tuturor celor 4 zone din uter.

Astfel, se considera ca:

  • ai prea putin lichid amniotic daca ai un index de lichid amniotic cuprins intre 0 si 5 cm
  • ai o cantitate de lichid amniotic normala daca ai intre 5 si 25 cm
  • ai lichid amniotic in exces, sau polihidraminoza, daca ai peste 25 cm.

Exces de lichid amniotic – Factori de risc

Nu se cunosc exact motivele pentru care lichidul amniotic in exces apare, mai ales daca el este usor in exces. In cazurile moderate si severe insa, adesea cantitatea prea mare de lichid amniotic e corelata cu:

Diabet de sarcina – daca este gestionat defectuos cu precadere. Cca 10% din femeile diagnosticate cu diabet de sarcina au lichid amniotic in exces.
Sarcina multipla – Apare frecvent mai ales in situatia in care un frate are mai mult lichid amniotic decat celalalt; astfel, se ajunge la situatia in care un frate are prea mult, celalalt prea putin lichid amniotic.
Anomalii genetice – Bebelusii cu niveluri foarte ridicate de lichid amniotic sunt diagnosticati deseori cu anomalii genetice, precum Sindromul Down.

Malformatii fetale – Mult mai rar, bebelusii cu probleme medicale precum malformatiile sunt impiedicati de diferite afectiuni sa inghita lichidul amniotic, insa rinichii continua sa produca urina.

Ce se intampla daca ai lichid amniotic in exces

Daca primesti diagnosticul de polihidraminoza, medicul efectua o ecografie pentru a exclude eventualele anomalii si poate recomanda chiar si o amniocenteza, daca o considera necesara.
Totodata, vei avea nevoie periodic de efectuarea testului non-stres sau de ecografii, pentru a verifica dezvoltarea bebelusului.
Pe scurt, vei fi monitorizata mai indeaproape, inclusiv in timpul travaliului, deoarece lichidul amniotic in exces predispune la complicatii precum prolapsul de cordon ombilical sau placenta abruptio la ruperea apei.
Totodata, o alta complicatie posibila in caz de lichid amniotic in exces este si o sangerare mai abundenta ulterior nasterii, deoarece uterul este mai dilatat decat in mod obisnuit si se poate restrange mai greu.

Sursa: babycenter.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton