Semnele diabetului la copii

Din păcate în zilele noastre problemele pe care copiii le au din cauza unei alimentații nesănătoase sunt tot mai frecvente.

Cazurile de copii supraponderali sau chiar obezi sunt tot mai dese. La fel, cazurile apariției diabetului la copii, de la vârtse tot mai fragede, s-au înmulțit în ultimii ani.

Mama unei fete de 14 ani a descoperit într-un mod cu totul surprinzător că fata ei are diabet de tip II si a vrut să tragă un semnal de alarmă.

Adolescenta îi spunea în mod frecvent mamei sale că nu se simte bine, că are dureri de cap frecvente, că îi este tot timpul sete. Mai mult, ea avea schimbări de comportament și de dispoziție neașteptate, devenise dintr-o dată foarte imprevizibilă.

Într-o bună zi, uitându-se la gâtul copilei, mama ei a constatat că avea pe gât un soi de inel închis la culoare. Inițial a crezut că este murdară și chiar a mustrat-o că la vârsta ei nu are grijă să aibă o igienă corespunzătoare. Dar după ce s-a spălat, inelul a rămas neschimbat. Acela a fost momentul în care copila și mama ei au mers la doctor. Odată ajunse la medic, diagnosticul a fost unul care le-a șocat pe amândouă: diabet de tip II.  Iar tratamentul urmat nu a fost tocmai ușor.

'Am vrut ca toți părinții să știe această poveste. Diabetul poate apărea la orice copil, chiar dacă părinții sau bunicii lui nu au avut de-a face cu el. Nu trebuie să se ajungă într-un astfel de stadiu. Trebuie să fiți atenți ce le dați copiilor să mănânce, pentru că asta face diferența între un copil sănătos și un copil bolnav. Cartofii prăjiți, burgerii, mâncarea procesată, crispy de pui și altele asemenea nu sunt alimente pentru copii', a ținut să precizeze mama fetei.

 

Ce este diabetul de tip II

Diabetul de tip II apare atunci când capacitatea organismului de a metaboliza glucoza (zahărul) este afectată. Organismul ori capătă o rezistență în fața insulinei, hormonul responsabil pentru metabolizarea glucozei, ori scade producția de insulină. În ambele cazuri rezultatul este același, capacitatea organismului de a metaboliza glucoza care ajunge în sânge este afectată.

Citește și: O tânără supraponderală a postat imagini cu ea însărcinată. Reacțiile prietenilor și familiei au șocat-o

Care sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip II

Unele dintre cele mai comune simptome în cazul acestei boli sunt setea exagerată, urinare frecventă, iritabilitate, dar și aceste inele de culoare închisă care apar pe piele, numite de specialiști acanthosis nigricans. Acestea apar din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge, care, în mod anormal, crește nivelul de pigmentare al pielii în anumite zone.

Citește și: Testul care detecteaza autismul in 10 minute

Tratmentul diabetului de tip II

În cazul diabetului, așa cum multă lume știe deja, se impune un regim alimentar, dar și injectarea cu insulină pentru a menține nivelul glucozei din sânge la un nivel acceptabil. Medicii avertizează că în ultimii ani cazurile de diabet în rândul copiilor sunt din ce în ce mai frecvente și simptomele, dacă și când apar, nu ar trebui neglijate deloc. În cazul micuților boala evoluează rapid și este și mai greu de tratat, așa că este recomandat să fie prevenită printr-o alimentație corespunzătoare. Este posibil ca diabetul să apară la copil, chiar dacă nu există niciun astfel de caz în istoricul familiei. În cazul în care apar deja simptomele, părinții să nu întârzie deloc vizita la medic.

Citește și: Cum stii daca are polipi nazali

Despre acanthosis nigricans

Potrivit specialiștilor de la Clinica Mayo, acanthosis nigricans, aceste inele de culoare închisă, pot apărea nu doar în jurul gâtului, ci și la subsioară sau la încheieturile picioarelor, mai ales în partea superioră.

De cele mai multe ori, aceste inele închise la culoarea apar la persoanele care suferă de obezitate sau diabet. Sunt însă și cazuri, destul de rare, când acanthosis nigricans pot fi un semn al apariției unei tumori canceroase la stomac sau ficat. În cazul copiilor, cea mai frecventă cauză a apariției acestor inele este diabetul de tip II.

Aceste pigmentării ale pielii nu se tratează ele în sine, ci cauza apariției lor. Pentru aceste inele nu există un tratament specific, dar ele pot dispărea de la sine atunci când este tratată cauza care a dus la apariția lor.

 


Surse: thoughtfulwomen.org, mayoclinic.org.
Foto: 123.rf.com
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton